Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Stožer: Među novim slučajevima zaraze 78,8 posto necijepljenih

Najavio je i da se od ponedjeljak kreće s revizijom smrtnih slučajeva kako bi se razdvojili smrtni slučajevi od i sa covidom

Objavljeno 01.10.2021
Ivona Amidžić

U Hrvatskoj je protekli tjedan zabilježen 11-postotni porast novozaraženih, a njih 78,8 posto nije bilo cijepljeno niti jednom dozom cjepiva protiv covida-19, izvijestio je u petak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

Udio pozitivnih slučajeva u ukupno testiranima u petak je 15 posto. Najmanja incidencija je u Istarskoj, a najviša u Požeško-slavonskoj županiji, istaknuo je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U proteklom tjednu 72 posto hospitaliziranih nije cijepljeno niti jednom dozom, među umrlima taj postotak iznosi 77,4 posto, a među novozaraženima 78,8 posto, rekao je Capak.

U ponedjeljak kreće revizija smrtnih slučajeva

Najavio je i da se od ponedjeljak kreće s revizijom smrtnih slučajeva kako bi se razdvojili smrtni slučajevi od i sa covidom.

“Sve prijave smrti bit će upućene u HZJZ i tamo će se za nejasne slučajeve odlučiti je li smrt covid ili je neki drugi uzrok”, rekao je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da svjedočimo porastu broja inficiranih na istoku Europe, kao i povećanom broju slučajeva s teškim kliničkim oblikom među necijepljenima.

“Gotovo u potpunosti prevladava delta varijanta, a Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC)  naglašava da treba biti vrlo oprezan s naglim relaksiranjem mjera”, istaknula je Markotić.

Iako se govori o prosjeku procijepljenosti 79,2 posto u EU, to se odnosi na odrasle koji su cijepljeni jednom dozom.

“Tu je još uvijek veliki bazen djece. ECDC navodi da bi minimalno moralo biti cijepljeno 75 posto ukupne populacije u Europi da bismo mogli držati pod kontrolom daljnje širenje virusa”, rekla je Markotić.

U studenome vrlo vjerojatno Pfizerovo cjepivo i za djecu od 5 do 11 godina

Na tom je tragu najavila i da će Europska agencija za lijekove (EMA) vrlo vjerojatno u studenome odobriti Pfizerovo cjepivo za djecu od 5 do 11 godina.

Posebno je istaknula upozorenje ECDC-a da ekstremne odluke o lockdownu i popuštanju mjera nisu najbolje rješenje.

“Za zemlje koje su imale jake lockdowne i sad idu u jaka popuštanja, te neke ekstremne odluke nisu najbolje”, rekla je Markotić.

Najavila je i da će EMA idući tjedan donijeti odluku o cijepljenju trećom dozom Pfizerova cjepva, a preporuka će se vjerojatno odnositi na imunokompromitirane, starije te zdravstvene radnike.

Na konferenciji je posebno bilo riječi o uvođenju obaveznih covid-potvrda u zdravstvo i socijalu od ponedjeljka, 4. listopada.

Sudjelovao je i ministar socijalne politike Josip Aladrović koji je poručio da je sustav socijalne skrbi spreman te da se ovom mjerom privremenog karaktera želi održati zdravlje korisnika i zaposlenika.

Na pitanje koliko dugo će testiranje ići na teret poreznih obveznika, Aladrović nije konkretno odgovorio samo je rekao da se ovom mjerom želi “popularizirati cijepljenje” te da je još “prerano reći kad će poslodavac u vlasništvu države prestati plaćati testiranje”, te da će se za to kroz rebalans proračuna osigurati dovoljno sredstava.

Covid-potvrde nisu nametanje obaveze cijepljenja 

Čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović osvrnuo se na prijepore oko uvođenje covid potvrda u Sloveniji, istaknuvši da je pogrešno povezivati te potvrde s nametanjem obaveze cijepljenja.

One su samo informatički alat koji dokazuje nečiji epidemiološki status. Ključno je da podignemo povjerenje u znanost umjesto da se ljudi informiraju preko društvenih mreža i organiziraju prosvjede protiv nečega čega nema, poručio je Božinović.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: covid, koronavirus, oboljeli, zaraženi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE