Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Štromar obišao bazene na Poljudu u koje je uloženo 67 milijuna kuna

Borozan očekuje da će se energetskom obnovom na godinu uštedjeti oko 3,5 milijuna kuna

Objavljeno 13.02.2019
Ivona Amidžić

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar ​obišao je u srijedu u Splitu Sportski centar “Bazeni Poljud” u koje je za energetsku obnovu uloženo 67 milijuna kuna po ESCO modelu energetske učinkovitosti.

“Za ovaj ESCO model država je osigurala 40 posto financijskih sredstava za energetsku učinkovitost, a preostalih 60 posto Grad zajedno s ustanovom ‘Sportski objekti’ i uglavnom iz uštede (troškova energenata) vraćaju investitoru sredstva”, rekao je Štromar.

Ravnatelj Javne ustanove “Sportski objekti” Tomislav Borozan je izvijestio kako se očekuje da će se u Sportskom centru “Bazeni Poljud” energetskom obnovom, koja je završena krajem listopada prošle godine, na godinu uštedjeti oko 3,5 milijuna kuna.

Štromar očekuje da će i nogometni stadion Poljud pokazati zanimanje za projekt energetske učinkovitosti po modelu s “Bazena Poljud”

“Mi pripremamo novi način ESCO modela o kojem komuniciramo i s Europskom unijom, tako da se u ovih 40 posto sredstava koje osigurava država mogu koristiti i njihova sredstva”, rekao je Štromar.

Dodao je kako su u tijeku pripreme za novo proračunsko razdoblje Europske unije od 2021. do 2027. godine kako bi se iz EU fondova namaknulo što više novca za energetsku obnovu starih objekata u Hrvatskoj. “Najviše javnih zgrada izgrađeno je prije 1987. godine i u njima je energetska potrošnja ogromna, i nije ugodno raditi u takvim objektima te ih trebamo urediti i mi radimo na tomu”, rekao je Štromar.

Na novinarski upit kako komentira to što se POS-ovi stanovi koriste za iznajmljivanje kao apartmani, Štromar je ponovio da su prošle godine pripremljene izmjene zakona koje sada idu u saborsku proceduru, a svrha im je onemogućiti špekuliranje s POS-ovim stanovima.

“Očekujem do ljeta izmjenu tih članaka zakona kako bismo onemogućili špekulante da dolaze do ekstra profita. Mi te stanove gradimo za mlade obitelji kojima to trebaju biti domovi za njihov ostanak u Hrvatskoj i njihov doprinos gospodarstvu Hrvatske”, rekao je Štromar.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: "Bazeni Poljud", ESCO, EU fondovi, Predrag Štromar, Sportski centar, Tomislav Borozan,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE