Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Stručnjaci ne vide spas plemenitoj periski, pokušavaju sačuvati mlađ

Pomor plemenite periske katastrofalnih je razmjera na razini cijelog Sredozemnog mora, tako da se danas u Jadranu traže pojedine preostale žive jedinke

Objavljeno 17.12.2020
Ivona Amidžić

Nekoliko patogena u kombinaciji s povećanjem temperature mora mogao bi biti uzrok masovnog pomora plemenite periske, kaže se u ponedjeljak u priopćenju PMF uz napomenu da se stručnjaci trude podići njezinu mlađ u akvariju.

Patogen toga endemskog mediteranskog školjkaša ušao je u proljeće 2019. u Jadran i proširio se po njemu, od koga su uginule sve plemenite periske, autohtone na Brijunima kao i one koje su presađene.

Pomor plemenite periske katastrofalnih je razmjera na razini cijelog Sredozemnog mora, tako da se danas u Jadranu traže pojedine preostale žive jedinke, kazala je voditeljica projekta MERCES Tatjana Bakran-Petricioli s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Istraživanje periski bio je dio šireg projekta Projekta MERCES (Marine Ecosystem Restoration in Changing European Seas), četverogodišnjeg europskog projekta u kojem sudjelovalo 28 partnera iz 16 država, a koji je završio krajem studenoga.

Tatjana Bakran-Petricioli i poslijedoktorandica na PMF-u Silvija Kipson, provele su transplantacije periski u Nacionalnom parku Brijuni i s pučinske strane Dugog otoka.

„Praćenje stanja dvjestotinjak jedinki plemenite periske, koje smo vrlo uspješno presadili iz Pulske luke u Nacionalni park Brijuni 2017. godine prekinuo je masovni pomor na Brijunima u lipnju ove godine,“ kazala je Bakran-Petricioli.

Istraživanja su pokazala su da je pod određenim uvjetima i na područjima koja su zahvaćena masovnim pomorima još neko vrijeme moguće prikupiti mlađ plemenite periske, rekla je.

Silvija Kipson pokrenula je inicijativu postavljanja kolektora za mlađ te na više mjesta u Jadranu postavila kolektori za mlađ, a u inicijativi sudjeluje više akademskih institucija, istraživačkih instituta, javnih ustanova i nevladinih udruga iz Hrvatske.

„Spremamo se podići kolektore čim vremenske prilike i epidemiološka situacija dopuste. Postoji mogućnost da će u njima biti mladih školjkaša i oni će biti preneseni u Akvarij Pula koji se u zadnjih par godina posebno posvetio uzgoju plemenite periske u zatvorenim sustavima“ kazala je profesorica Bakran-Petricioli.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: mlađ, patogen, periska, plemenita periska, PMF, pomor, temperatura mora,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE