Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Stručnjaci: Od umjetnih zaslađivača ni koristi ni štete

Sveukupan je zaključak da je ključ njihova korištenja u umjerenosti i u količini, tvrde znanstvenici...

Objavljeno 07.01.2019
Lucija Tokić

Od umjetnih zaslađivača koji se najčešće koriste kao zamjena za šećer nema neke velike koristi, ali ni štete, tvrde znanstvenici.

Analizu mnogobrojnih istraživanja na tu temu naručila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kako bi sastavila smjernice za upotrebu umjetnih zaslađivača, poput stevije i aspartama.

“Nažalost, nemamo dovoljno podataka za konačne zaključke o tomu koriste li ili štete organizmu umjetni zaslađivači”, kazao je znanstvenik Joerg Meerpohl sa Sveučilišta u Freiburgu. “Iako je mnogo znanstvenih radova na tu temu, u njima nema mnogo konzistentnosti”.

Ujedno, dodao je, većina tih istraživanja nije bila opsežna, zbog čega smatra da je potrebno “tu temu bolje istražiti”.

Meerpohl i kolege analizirali su učinak umjetnih zaslađivača na važna zdravstvena pitanja poput tjelesne težine i razine šećera u krvi. Kao izvore su naveli 56 studija o toj temi. Zaključke su objavili u časopisu BMJ.

Neke manje studije upućivale su na to da je korištenje umjetnih zaslađivača malo poboljšalo indeks tjelesne mase (BMI) korisnika i donekle im smanjilo razinu šećera u krvi.

Podaci o 318 sudionika istraživanja pokazali su da su korištenjem umjetnih zaslađivača dnevno unosili 254 kalorije manje od onih koji su konzumirali šećer, a istodobno je to rezultiralo gubitkom tjelesne težine u iznosu od nešto manje od pola kilograma.

Premda su različite studije upućivale na opasnosti umjetnih zaslađivača, sveukupan je zaključak da je ključ njihova korištenja u umjerenosti i u količini. Ako se umjetni zaslađivači konzumiraju u preporučenim količinama, opasnosti za zdravlje nema.

Michelle Pfarr, američka nutricionistkinja savjetuje da se u nastojanju da se izgubi tjelesna težina puno bolje okrenuti voću i povrću i nemasnoj hrani.

Umjetni zaslađivači mogu koristiti eventualno onima koji piju mnogo gaziranih i zaslađenih napitaka, rekla je Pfarr.

“Za veliku većinu ljudi vjerojatno nema neke velike koristi od umjetnih zaslađivača”, komentirao je Aziz Alkatib, kardiolog u detroitskoj bolnici.

“No za pojedince koji konzumiraju mnogo šećera, posebno u obliku gaziranih pića, nekalorični umjetni zaslađivači vjerojatno su zdravija opcija”, rekao je.

Dakle, kavu možete zasladiti običnim šećerom jer jedna vrećica sadrži svega 15 kalorija, što ne bi trebalo predstavljati problem ako je ostatak vaše prehrane uravnotežen i ne sadrži puno dodanih šećera.

U prilog ovom savjetu ide i činjenica da je preporučena dnevna količina šećera 25 grama, dok jedna vrećica sadrži svega 5 grama. Ako su umjetni zaslađivači još uvijek vaš izbor, pripazite da ne pretjerate s unosom šećera kada je riječ o ostalim obrocima.

(Hina)

foto: Pexels (ilustracija)

Tagovi: istraživanje, umjetna sladila, zdravlje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE