Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Stupile na snagu izmjene Zakona o doplatku za djecu

Novi korisnici od 1. srpnja zahtjeve mogu podnijeti u roku 90 dana, odnosno do 1. listopada

Objavljeno 04.07.2018
Alan Srčnik

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) podsjetio je u srijedu da su 1. srpnja stupile na snagu izmjene Zakona o doplatku za djecu, kojima je povećan dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na doplatak.

HZMO u priopćenju navodi da je izmjenama zakona dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na doplatak za djecu po članu kućanstva povećan na 70 posto proračunske osnovice, to jest na 2328 kuna za 2018. godinu.

Novi korisnici od 1. srpnja zahtjeve mogu podnijeti u roku 90 dana, odnosno do 1. listopada, a pravo na doplatak za djecu priznat će se od dana stupanja na snagu izmjena zakona.

Skrećemo pozornost svim postojećim korisnicima kojima se redovito isplaćuje doplatak za djecu da ne trebaju podnositi nove zahtjeve jer su iznosi doplatka ostali nepromijenjeni, naglašava se u priopćenju.

Zahtjev za ostvarivanje prava podnosi se osobno područnoj službi ili uredu HZMO-a, odnosno ispostavi nadležnoj prema mjestu prebivališta, kao i besplatno u poštanskim uredima na području Hrvatske.

Zakonske novine omogućile su da pravo na doplatak za djecu pripada od dana rođenja djeteta ako je zahtjev podnesen u roku mjesec dana od rođenja djeteta.

Također, izmjenama zakona pravo na doplatak priznaje se i za dijete koje je navršilo 19 godina života i pohađa srednju školu u kojoj srednjoškolsko obrazovanje traje 5 godina, a najduže do kraja školske godine u kojoj dijete navršava 20 godina života.

Informacije vezane uz podnošenje zahtjeva i ostvarivanje prava na doplatak mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na INFOtelefonima Zavoda 01/4595-011 i 01/4595-022, te na internetskoj stranici Zavoda – www.mirovinsko.hr.

(Hina)

Tagovi: dječki doplatak, novi zakon,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE