Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Suci bi mogli stegovno odgovarati i za zastaru zbog nerada na predmetu

Rješavanje sudskih zaostataka i dalje je glavni prioritet, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa, čiji je cilj da do kraja 2021. riješiti sve predmete starije do sedam godina...

Objavljeno 24.03.2021
Ivona Amidžić

Ministarstvo pravosuđa priprema akcijski plan kako bi se smanjio broj sudskih zaostataka, a u nizu zakonskih izmjena planiraju mijenjati i Zakon o Državnom sudbenom vijeću (DSV) u koji bi kao razlog za stegovni postupak bio uvršten i odlazak nekog predmeta u zastaru zbog neaktivnosti suca.

Rješavanje sudskih zaostataka i dalje je glavni prioritet, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa, čiji je cilj da do kraja 2021. riješiti sve predmete starije do sedam godina. Također cilj je riješiti sve predmete kod kojih bi mogla nastupiti zastara i redovito ažurirati podatke o datumu zastare u kaznenim predmetima.

Usprkos epidemiji i potresu prošle je godine na svim sudovima riješeno više slučajeva (1.196.780) nego što ih je primljeno (1.178.265). Na zagrebačkom području, gdje se rješava oko 50 posto svih sudskih predmeta u Hrvatskoj, stopa ažurnosti je 102 posto. Zabilježeno je i smanjenje broja neriješenih slučajeva za oko 3,5 posto.

Sudovi su zbog epidemije opremljeni tehničkim pomagalima za održavanje rasprave na daljinu, a kako bi se te mogućnosti i dodatno iskoristile planirana je i nova izmjena Zakona o kaznenom postupk (ZKP) jer su u praksi uočene neke ‘praznine’.

Također u ZKP-u se žele promijeniti i anomalije koje dovode do odugovlačenja postupaka i omogućavaju zlouporabe, a zbog ubrzanja suđenja planira se omogućiti i tonsko snimanje rasprava.

Osim toga, u Ministarstvu pravosuđa najavljuju i izmjene Zakona o parničnom postupku, ali i izmjene zakona iz područja trgovačkog prava, primjerice stečajnog zakona kako bi se uvela veća kontrola rada stečajnih upravitelja.

Za ovršni zakon priprema se i digitalna platforma koja će olakšati cijeli postupak, a razmatra se i mogućnost izrade potpuno novog ovršnog zakona.

Što se tiče rada DSV-a, osim uvođenja stegovnog djela odlaska nekog slučaja u zastaru zbog neaktivnosti suca planira se i pojačana kontrola sudačkih imovinskih kartica.

Neslužbeno se doznaje da pokretanje postupka stegovne odgovornosti čeka splitske suce koji su se zabavljali u konobi Željka Keruma, jer će ga ako to ne učini predsjednik Vrhovnog suda inicirati ministar pravosuđa.

No, o stegovnoj odgovornosti će u konačnici odlučivati DSV, kao i u slučaju osječkih sudaca protiv kojih je zbog druženja sa Zdravkom Mamićem stegovni postupak, sa zahtjevom za razrješenjem, pokrenuo predsjednik osječkog Županijskog suda.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: plan, stegovni postupak, sud, sudski zaostatci, zastara,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE