Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Summit EU-zapadni Balkan u ponedjeljak i utorak u Londonu

Očekuje se da će ministar Božinović na marginama sastanka održati bilateralne razgovore s kolegama iz Srbije i Slovenije

Objavljeno 07.07.2018
Alan Srčnik

Manje od godinu dana uoči svog izlaska iz Europske unije, Velika Britanija u ponedjeljak i utorak u Londonu organizira Summit EU-zapadni Balkan koji će okupiti čelnike šest zemalja zapadnog Balkana, predstavnike europskih institucija, te visoke dužnosnike devet zemalja članica EU-a među kojima će biti i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Dvodnevni Summit EU-zapadni Balkan održava se u sklopu tzv. Berlinskog procesa, koji je 2014. pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi ohrabrila zemlje regije na provedbu reformi i pokazala im da EU unatoč zamoru od proširenja i dalje drži otvorena vrata za sve zemlje jugoistoka kontinenta koje ispune kriterije za članstvo.

Na londonskom summitu sudjeluje šest balkanskih zemalja aspirantica za članstvo u Uniji – Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija, sedam članica EU-a uključenih u Berlinski proces – Austrija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Poljska – Velika Britanija kao domaćin te Bugarska, koja je u svibnju 2018. u Sofiji bila domaćin sastanka na vrhu između EU-a i zemalja zapadnog Balkana.

Riječ je o petom u nizu godišnjem sastanku na vrhu EU-zapadni Balkan – nakon prvog summita u Berlinu održana su još tri sastanka, u Beču, Parizu i Trstu.

Prvoga dana summita u ponedjeljak okupit će se ministri vanjskih i unutarnjih poslova koji bi trebali razgovarati o aktualnoj situaciji na zapadnom Balkanu, te sigurnosnim izazovima koji stoje pred EU-om. Hrvatsku će predstavljati ministrica Marija Pejčinović Burić i ministar Davor Božinović. Na sastanku šefova diplomacija sudjelovat će europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, a predviđena je i rasprava s predstavnicima civilnih udruga.

Kako je najavljeno, sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja sudionica otvorit će britanski ministar Sajid Javid, a uvodno obraćanje na temu važnosti razgovora o sigurnosti, terorizmu te teškom i organiziranom kriminalitetu održat će Ben Wallace, britanski ministar za sigurnosti i gospodarski kriminalitet. Na summitu će se također razgovarati o “prioritetnim sigurnosnim pitanjima kao što su razmjena informacija i suradnja, potom pitanje nezakonitog posjedovanja, uporabe i trgovanja vatrenim oružjem, te pitanje trgovanja ljudima, prisilan rad i migracije te korupciju i sigurnost”.

Očekuje se da će ministar Božinović na marginama sastanka održati bilateralne razgovore s kolegama iz Srbije i Slovenije.

Drugoga dana summita u utorak okupit će se čelnici uključenih zemalja među kojima i Plenković, a sastanak će kao domaćin otvoriti britanska premijerka Theresa May.

Koordinator summita, britanski diplomat Andrew Page, rekao je nedavno u razgovoru za Hinu da Velika Britanija unatoč Brexitu želi biti “važan, trajan i pouzdan” partner EU-a, osobito u pitanjima sigurnosti, te da je London snažno zainteresiran za stabilnost i ekonomski napredak jugoistočne Europe.

“Originalni fokus Berlinskog procesa od početka je bio na ekonomskoj stabilnosti, pomaganju zemljama zapadnog Balkana na međusobnom povezivanju infrastrukture – cesta, željezničkih pruga, telekomunikacija”, rekao je Page. Dodao je da je sama činjenica da je Velika Britanija domaćin summita sa zapadnim Balkanom unatoč Brexitu prilika za službeni London da pokaže svijetu kako svoje “geostrateške obveze i odgovornosti i dalje namjerava poštovati i da će mu one biti jednako važne i nakon izlaska iz EU-a kao što su bile i prije”.

(Hina)

Tagovi: London, summit, zapadni balkan,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE