Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sada ljeto

Sve je spremno za veliki međunarodni aeromiting u Varaždinu

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dovodi NATO saveznike iz brojnih zemalja, otvorenje je u subotu u 12 sati uz padobranski desant HRZ-a sa zastavama svih država sudionica.

Objavljeno 12.07.2018
Antonela Verković

Sve je spremno za veliki međunarodni aeromiting u Varaždinu – Croatian International Airshow Varaždin, na kojem će 21. i 22. srpnja sudjelovati pedesetak vojnih i civilnih letjelica iz 11 zemalja, najavili su organizatori iz Aerokluba Varaždin u četvrtak na konferenciji za novinare u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Zrakoplovna manifestacija, najveća u ovom dijelu Europe, u Varaždin dovodi, između ostalih, nadzvučne borbene zrakoplove F/A 18B Hornet Španjolskog ratnog zrakoplovstva, Eurofighter Typhoon Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije, F-16 Fighting Falcon Ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država, SAAB JAS-39 Gripen Ratnog zrakoplovstva Republike Mađarske, SAAB 105 Ratnog zrakoplovstva Republike Austrije, PC-9M i PC-6 PORTER Slovenske vojske te MIG-ove 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i akrobatske grupe, domaća Krila Oluje i Orlik iz Poljske.

Tajnik Aerokluba Varaždin Robert Mišak istaknuo je suradnju s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom na organizaciji mitinga.

„Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dovodi NATO saveznike iz Češke, Slovačke, Španjolske, Velike Britanije, SAD-a, Slovenije, Mađarske, zatim su tu gosti iz susjednih država. Otvorenje je u subotu u 12 sati uz padobranski desant HRZ-a sa zastavama svih država sudionica. Prvi je na programu prelet MIG-ova, a program će trajati do večernjih sati“, najavio je Mišak dodavši da se u dva dana manifestacije očekuje 40 do 50 tisuća posjetitelja.

Grad Varaždin se u organizaciju uključio sa 175.000 kuna i sudjelovanjem gradskih tvrtki u pripremi aerodroma.

„Organizatori iz Aerokluba Varaždin odradili su velik posao. Grad se redovito uključuje, a osim direktne financijske pomoći, tu je i indirektna, kroz gradske tvrtke, kroz usluge Parkova, Čistoće, Gradske tržnice na pripremi aerodroma za manifestaciju. Očekujemo brojne posjetitelje, ne samo iz grada i susjednih županija, nego i susjednih zemalja“, rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar.

Turističko-promidžbeni efekt varaždinskoga međunarodnog aeromitinga istaknuo je i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin.

„Domaćini smo jedne od najatraktivnijih priredbi vezanih uz zrakoplovstvo. Grad Varaždin i Varaždinska županija imat će puno koristi od promocije na ovakav način. Trudimo se obogatiti ponudu kontinentalnog turizma tijekom svih 12 mjeseci. U ljetnim mjesecima imamo jaku konkurenciji na Jadranskom moru, ali mi imamo sjajne manifestacije, rekao je Vugrin te dodao da se ne mogu svakoga dana vidjeti zrakoplovi koji pojedinačno vrijede više od 250 milijuna kuna.

Osim programa na nebu od 12 do 19,.40 sati, posjetitelji će imati priliku zrakoplove razgledati na tlu, od 8 do 11 sati.

Croatian International Airshow Varaždin održava se uz visoko pokroviteljstvo predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović, te pokroviteljstvo Ministarstva obrane, Ministarstva turizma te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a CIAV podupiru Grad Varaždin i Varaždinska županija.

(Hina)

Tagovi: Aerokub Varaždin, aeromiting, HRZ, nato, Robert Mišak, Varaždin,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE