Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sada ljeto

Sve za sigurnu turističku sezonu! Strani policajci na radu u Poreču

U sklopu ovogodišnjeg projekta „Sigurna turistička sezona“, u Poreču do 1. rujna boravit će 17 policijskih službenika iz brojnih zemalja.

Objavljeno 06.08.2018
Antonela Verković

Projekt ”Sigurna turistička sezona” jedna je od brojnih aktivnosti koje policija poduzima. Taj se projekt provodi od 2006. u suradnji s policijom iz 17 država Europe. Cilj projekta je da za vrijeme turističke sezone u Hrvatsku dođu policajci iz država iz kojih imamo najviše gostiju te da rade zajedno s hrvatskim policajcima i to u odorama svojih zemalja.

Kako navodi Regional Express, projekt se u Istri provodi već deset godina, a porečki dio projekta u Maloj vijećnici Grada predstavili su proteklog tjedna gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, načelnik Policijske postaje Poreč Davor Švenda i jedan od inozemnih policajaca u projektu, Marijo Dakić iz Hannovera u Njemačkoj.

Na području nadležnosti PU Istarske, u sklopu ovogodišnjeg projekta „Sigurna turistička sezona“, do 1. rujna boravit će 17 policijskih službenika iz Austrije, Poljske, Italije, Srbije, Njemačke, Slovenije i po prvi puta iz Mađarske. Svi službenici raspoređeni su po istarskim policijskim postajama, ali će djelovati i u postajama u kojima se ukaže potreba.

PROJEKT U POREČU

– Poreč tijekom ljetnih mjeseci naraste u pravi turistički velegrad kojem gravitira i do 120 tisuća ljudi. Kako bi sve dobro funkcioniralo, izuzetno je važno da dobro surađujemo i podržavamo rad Policijske postaje Poreč, koja ima važnu funkciju u čuvanju sigurnosti, mira i reda Porečana i njihovih brojnih gostiju, rekao je gradonačelnik i dodao: – Upravo zato ćemo od početka 2019. godine sufinancirati smještaj policajcima kroz cijelu godinu, a već sada kroz turističku sezonu smještaj omogućuju i velike turističke tvrtke s našeg područja.

I načelnik policije pohvalio je dobru suradnju s Gradom i cijelom zajednicom, naglasivši kako je glavni prioritet PP Poreč sigurnost građana Poreča, njihovih gostiju kao i stanovnika naselja na području nadležnosti PP Poreč.

– Ljetna, turistička sezona je upravo vrijeme kada se događa najveći broj kaznenih dijela, posebno na području imovinskog kriminaliteta, krađa i teških krađa te narušavanja javnog reda i mira. Kako bi turistička sezona protekla sigurno, PP Poreč, u suradnji s Policijskom upravom istarskom i Ministarstvom unutarnjih poslova, osigurala je uvjete boravka policijskog službenika iz Njemačke koji će, u odori njemačke policije, obavljati ophodnju s policijskim službenicima iz PP Poreč i pomoći im u komunikaciji sa stranim turistima s njemačkog govornog područja kao i u prevenciji kaznenih dijela i stanja u prometu s čime će se postići povećanje sigurnosti stranih gostiju tijekom boravka u Hrvatskoj, rekao je Švenda.

Njemačkom policajcu Dakiću ovo je već treća godina da sudjeluje u projektu u Poreču. – Posao dodatno olakšava to što govorim i njemački i hrvatski jezik, a turistima iz Njemačke svakako je drago da i na odmoru mogu vidjeti policijskog službenika iz svoje zemlje, zaključio je Dakić.

Tagovi: policajci, Poreč, projekt ''sigurna turistička sezona'', turizam,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE