Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Svečano obilježena 75. obljetnica odlaska u partizane na Rušnjaku

Hrvatska se suočava s odseljavanjima, jedino Istra bilježi useljavanje! Čak i nakon 75 godina, antifašizam je temelj identiteta, događaji poput odlaska partizana se nikada ne zaboravljaju!

Objavljeno 30.07.2018
Antonela Verković

Živimo u vremenima kada se događaji i činovi hrabrosti realtiviziraju i kada se zaboravljaju, okupljanje na Rušnjaku u velikom broju šalje poruku da oni nisu zaboravili prvi veći organizirani odlazak partizana iz tog dijela Istre u nardonooslobodilačku borbu pod vodstvom narodnog heroja Joakima Rakovca. Ovo je već 75. obljetnica, a cilj je bio poslati poruku da nije zaboravila hrabrost koju su mladi ljudi pokazali svojim odlaskom, ona će se cijeniti uvijek, neovisno o tome koliko godina prošlo!

– Takvi pojedinci – mladi, nesvjesni u što ulaze i gdje ih put vodi, u ključnom trenutku povijesti odabrali pravu stranu. I 75 godina nakon, antifašizam je temelj našeg identiteta, naše regije u kojoj svatko može pronaći svoje mjesto pod suncem. – izjavio je gradonačelnik Poreča.

ODLAZAK PARTIZANA

Te 1943. godine prva veća grupa dragovoljaca, njih 69 iz ovog dijela Istre, krenula je u rat u Liku i Gorski kotar, u borbu za oslobođenje od fašizma i pripojenje matici zemlji prije kapitulacije fašističke Italije. Tijekom cijelog NOB-a Rušnjak je bio slobodarsko sastajalište partizana, veza aktivista, mjesto s kojeg su nas vodili i doveli putovi slobode.

Predsjednik porečke udruge antifašističkih boraca i antifašista Arduino Matošević rekao je kako Rušnjak za Poreč predstavlja simbol antifašizma i stoljetne borbe Istrijana za pripojenje matici zemlji.

– Način na koji mi slavimo ovaj dan na Rušnjaku, s ponosom i dostojanstvom, pokazuje i kakav je naš grad, koji se ne srami antifašizma. Poreč je ponosan na to i zahvaljujući dobroj suradnji s porečkom gradskom upravom već smo napravili popis svih spomenika palim borcima i krenuli u njihovu sanaciju. Jednako valja naglasiti da bez žrtvi branitelja u Domovinskom ratu Poreč ne bi bio grad kakav je danas. Braneći antifašizam branimo našu mladu demokraciju, a time i našu budućnost, rekao je Matošević.

ISTRA – NAJPOŽELJNIJA REGIJA ZA ŽIVOT

Brojnima okupljenima na Rušnjaku obratio se i Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča, naglasivši kako ovo druženje šalje sigurnu i snažnu poruku.

Danas se Hrvatska suočava s odseljavanjima, a Istra jedina bilježi useljavanje. Složit ćemo se svi, možemo to zahvaliti poslu i napretku koji je odlika naše regije. Ali, u okruženju mira, međusobnog poštovanja i konvivence, ne čudi da smo upravo mi tako poželjni za život. Bezbroj smo puta dokazali – u otvorenoj, tolerantnoj i miroljubivoj Istri nema mjesta mržnji, diskriminaciji, nasilju i agresiji, ali ni relativiziranju povijesti.  I baš zato, uvijek ćemo se s ponosom okupiti na Rušnjaku i reći kako naš Poreč i naša Istra ne zaboravljaju ča su dali kroz povijest za našu zemlju i kraj i da ćemo na to vajka biti ponosni, rekao je u svom govoru Peršurić za Regional Express. 

Tagovi: istra, Loris Peršurić, partizani, Poreč, Rušnjak,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE