Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Švicarci glasaju o zakonima o oružju, poreznim olakšicama zbog pritiska izvana

Ljevičarske stranke planu se protive zbog očekivanog poreznog manjka ...

Objavljeno 19.05.2019
Alan Srčnik

Švicarci u nedjelju glasaju o tome treba li nametnuti strože zakone o kontroli oružja i ukinuti porezne olakšice za međunarodne korporacije – dva referenduma koji bi švicarske zakone mogli uskladiti s međunarodnim i EU standardima.

Više od 27 posto švicarskog stanovništva posjeduje vatreno oružje – jedna od najvećih stopa posjedovanja oružja u zapadnoj Europi, prema podacima Sveučilišnog instituta za međunarodne i razvojne studije u Ženevi.

Švicarski tradicionalni streljački klubovi i desničarska Narodna stranka protive se planovima o ograničenju vlasništva poluautomatskog oružja.

Vlada tvrdi da nečlanica EU-a Švicarska mora slijediti strože zakone EU-a o oružju ili joj prijeti da bude isključena iz suradnje s EU-om o sigurnosnim i migracijskim pitanjima.

Oponenti su upozorili da plan vodi prema totalnoj zabrani privatnog oružja.

Na drugom referendumu glasači odlučuju treba li Švicarska ukinuti porezne olakšice za multinacionalne tvrtke smještene u Švicarskoj te trebaju li radnici, tvrtke i država izdvajati veće doprinose za mirovinski sustav koji nema dovoljno sredstava.

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj – klub visoko industrijaliziranih država – zaprijetila je da će Švicarsku staviti na popis zemalja koje još ne provode najviše poreze na dobit.

Prema novoj švicarskoj politici strane zemlje plaćale bi istu poreznu stopu kao i domaće, no porezne stope općenito bi pale.

Ljevičarske stranke planu se protive zbog očekivanog poreznog manjka.

Kako bi osigurala njihovu potporu, vlada je porezno pitanje povezala s planom da se osiguraju mirovine.

Prema nedavnim istraživanjima glasači naginju tome odobravanju zakona o kontroli oružja kako i poreznmirovinske reforme.

 

(Hina)

Tagovi: oružje, švicarci, švicarska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE