Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Tesla će od EU-a dobiti više od milijardu eura za proizvodnju baterija – mediji

Njemačko ministarstvo gospodarstva čeka zeleno svjetlo za predloženu financijsku podršku

Objavljeno 09.09.2021
Ivona Amidžić

Američki proizvođač električnih automobila Tesla trebao bi dobiti oko 1,1 milijardu eura iz europskog programa za potporu proizvodnji baterijskih ćelija, pišu njemački mediji.

Njemačko ministarstvo gospodarstva čeka zeleno svjetlo za predloženu financijsku podršku, izvijestio je berlinski list Tagesspiegel.

Ministarstvo nije komentiralo izvješće.

Početkom godine Europska komisija odobrila je 2,9 milijardi eura državne potpore 12 zemalja-članica, uključujući Hrvatsku, za proizvodnju baterija za električne automobile, a pomoć u inovacijama i razvoju trebali bi dobiti i Rimac Automobili.

Projekt “Europske baterijske inovacije” predviđa financiranje vađenja sirovina, projektiranja i proizvodnje ćelija, te recikliranja i odlaganja baterija, a predložile su ga Austrija, Belgija, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska,

Dvanaest zemalja EU-a planiraju u idućim godinama osigurati 2,9 milijardi eura za njegovo financiranje, a njihova bi potpora trebala mobilizirati dodatnih devet milijardi eura privatnih ulaganja.

Potporu bi u sklopu projekta trebala dobiti i Rimac grupa, ali i Tesla, koji u blizini Berlina želi izgraditi prvu tvornicu električnih automobila u Europi, gdje planira masovno proizvoditi i baterijske ćelije.

Proizvodnja je u Gruenheide trebala početi još u srpnju, ali je odgođena zbog niza problema, podsjeća njemačka novinska agencija, dodajući da je Tesla pomaknuo rok početka proizvodnje na kraj godine.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: Antunovac, baterije, eu, novac, potpora, proizvodnja, Tesla,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE