Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Tiha noć, sveta noć…

Poznata božićna pjesma slavi 200 godina

Objavljeno 21.12.2018
Lucija Tokić

Božićna pjesma “Tiha noć, sveta noć” nastala u prosincu 1818. slavi ove godine dvjestotu obljetnicu postojanja, a pjeva se na gotovo svim jezicima i na svim kontinentima.

Vrhunac proslave dvjestote obljetnice “Tihe noći” bit će na Badnjak kada će se pjesma izvesti ispred kapele u selu Oberndorf, blizu Salzburga.

Ondje je 24. prosinca 1818. izvedena prvi put a tijekom vremena će postati božićna himna. Tada je na mjestu današnje crkve bila kapela.

“Ove godine očekujemo oko 6.000 ljudi na božićnom bdjenju, a obično ih bude 3.000 do 4.000”, rekao je za AFP Clemens Konrad, direktor tamošnje turističke zajednice.

Oberndorf, kao i čitav Salzburg, gdje su i druga mjesta povezana s nastankom pjesme, ovih mjeseci ugošćuju niz manifestacija poveznih s proslavom obljetnice za koju je poziv upućen i papi Franji.

Autor teksta, austrijski svećenik Joseph Mohr, nije mogao ni zamisliti da će ta umirujuća pjesma nastala u vrijeme kada su u Europi tek završili napoleonski ratovi, doživjeti takav uspjeh.

Skladbu za pjesmu sa šest kitica napisao je učitelj Franz Xaver Gruber koji je bio i orguljaš u crkvi u Oberndorfu.

Prve engleske inačice teksta (“Silent night”) zapažene su već sredinom 19. stoljeća. Od tada je “Tiha noć” prevedena na gotovo tristo jezika i narječja, a najviše su je pronijeli svijetom kršćanski misionari.

“Tihu noć” su pjevale brojne zvijezde, od Elvisa Presleyja do Celine Dion i lutaka Muppet Showa, a “zloupotrijebila” ju je njemačka metal skupina, pa čak i zbor koza.

(Hina)

foto: Pexels

Tagovi: božićna pjesma, Tiha noć,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE