Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sada jesen

TradFest – festival tradicije i konzervativnih ideja

"Ta hrvatska šutnja koja je trajala do 90-tih se vratila i ja se pitam što nama treba da se ona ponovno prekine", upitao je dr. Boris Havel

Objavljeno 24.11.2018
Josipa Maksimović

Treći po redu dvodnevni “TradFest” – festival tradicije i konzervativnih ideja, otvoren je u petak navečer u Zagrebu okruglim stolom “Politička korektnost u Hrvatskoj danas. Gdje je sloboda izražavanja?”.

TradFest je godišnja međunarodna manifestacija tradicionalnih i konzervativnih lidera, mislilaca i aktivista koji svojim djelovanjem potiču uspostavu tradicionalnih i konzervativnih vrjednota u Hrvatskoj i svijetu. Ove godine, 24. studenoga u hotelu Dubrovnik govorit će se o kulturnim ratovima u SAD-u, seksualnoj revoluciji u Njemačkoj, odbacivanju Istanbulske konvencije u Bugarskoj, kulturi života u Australiji, konzervativnom zaokretu u Mađarskoj, utjecaju homoseksualnosti na djecu i društvo, krizi u Crkvi. Predstavit će se i Konvencija o pravima obitelji, a godišnja nagrada “Svjedok godine” bit će uručena studentskom kapelanu don Damiru Stojiću.

U ime organizatora, udruge Vigilare, njezin predsjednik dr. Vice John Batarelo, izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom na festival. Istaknuo je važnost svjetonazorskih bitaka. “Neki misle da su svjetonazorske bitke manje važne, i da su, primjerice ekonomija i standard jedino bitno što ljude pokreće. Krivo. Koliko god su ekonomija i standard važni, puno važniji su vjera, kultura, identitet. Tko smo i što smo, što nam je važno i što smo spremni braniti. Što je ono što nas motivira? Svjetonazor i patriotizam pokreću svijet i Hrvatsku”, istaknuo je te podsjetio da su Hrvati nedavno izašli na ulice zbog vrjednota, to jest bitke protiv Istanbulske konvencije, zbog patriotske motivacije kada je Hrvatska postala nogometni viceprvak svijeta, te kada se tražila pravda u Vukovaru.

“Hrvatska je kršćanska, katolička, konzervativna i tradicionalna zemlja. I mi smo ponosni na to. Ima onih snaga koji svjesno rade na dekonstrukciji toga. Ima nas puno više koji radimo na obrani i promicanju tih vrjednota. Koliko god je boljševička revolucija 1945. ubila, zatrla i istjerala cijelu katoličku i intelektualnu elitu, ipak su se laste vratile. Budućnost je naša. Imamo obitelji, djecu, ljubav za domovinu, velikodušnost i otvorenost”, poručio je Batarelo.

“I nismo naivni, znamo što se događalo i što se događa u Hrvatskoj, zašto je trenutno ovako disfunkcionalna i zašto određene elite u političkom i civilnog sektoru žele dominirati. Možete probati, ali ćemo uvijek biti tu kao protuteža. Hvala Bogu za slobodu koju su nam izborili hrvatski vojnici i branitelji i drugi hrabri ljudi, kao i politički zatvorenici u komunističkim vremenima, koji su nam jamstvo i temelj naše slobode. Na vašoj žrtvi i primjeru mi gradimo slobodnu Hrvatsku”, rekao je.

Na okrugom stolu je docent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti dr. Boris Havel između ostalog rekao da kada govorimo o Hrvatskoj poglavito trebamo definirati govorimo li o hrvatskom narodu ili o onima koji ga trenutno predstavljaju u politici. “Tu postoji jedan golem jaz koji se zapravo rijetko viđa u demokratskim državama”, ocijenio je Havel, reflektirajući se na države u kojima je ranije živio, Švedsku i Izrael.

Rekao je da dva zadnja mjeseca zbog izbora u Švedskoj prati svakodnevno njihove vijesti te razmišlja koliko bi bilo moguće da 400.000 potpisa građana, dakle, 10 posto građana države, se da za neki cilj i da to država ignorira. Naprosto van svake pameti, rekao je.

“Ono što to pokazuje je da između hrvatskog naroda i onih koji ga predstavljaju u vrhu izvršne vlasti postoji jaz koji je doista grozan”, ocijenio je Havel.

Osvrnuo se na Švedsku u kojoj se ne uspijeva oformiti vlada već dva mjeseca jer je svaka od osam stranaka dala svojim biračima određena obećanja, a nakon izbora je omjer snaga bio takav da se bez kršenja obećanja ne može stvoriti većina u parlamentu pa te većine nema i Švedska nema Vladu već dva mjeseca.

“Ako to usporedimo s Hrvatskom, gdje je postalo normalno da odaberemo nekoga, postavimo ga u tu časnu funkciju obnašanja izvršne vlasti i on nakon toga sjedne u tu fotelju i učini nešto potpuno suprotno. Vrhunac bizarnosti toga je postavljanje nekoga iz te političke sekte HNS-a. Valjda mormona i Jehovinih svjedoka u Hrvatskoj ima više nego članova HNS-a i oni im daju resor obrazovanja naše djece”, rekao je Havel, što su okupljeni popratili pljeskom. Istaknuo je da bi se kod Izraelaca takva jedna uvreda doživjela na osobnoj razini, ljudi bi bili na ulicama sljedeći dan.

“Što smo mi učinili? Ništa. Dakle, ta hrvatska šutnja koja je trajala do 90-tih se vratila i ja se pitam što nama treba da se ona ponovno prekine”, upitao je Havel.

U okruglom stolu sudjelovali su i dr. Ivica Šola i dr. Nino Raspudić.

(Hina)

Tagovi: batarelo, boris havel, ivica šola, okrugli stol, tradfest,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE