Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Tragedija na Pagu: Socijalna radnica napravila propust

Povjerenstvo za stručni nadzor predložilo je za tu socijalnu radnicu pokretanje postupka pri Disciplinskom sudu Komore

Objavljeno 10.04.2019
Lucija Tokić

Jedna od tri nadzirane socijalne radnice koje su vodile obitelj na Pagu, a u kojoj je otac nedavno s balkona bacio svoje četvero djece, učinila je stručni propust dok druge dvije nisu, utvrđeno je izvanrednim stručnim nadzorom Hrvatske komore socijalnih radnika.

Propust se, ističe se u utorak u priopćenju Komore, odnosi na primjene metoda i postupaka socijalnog rada u radu s obiteljima koje su u riziku, utemeljenih na suvremenim spoznajama znanosti i prakse, kao i u primjeni pozitivnih popisa vezano u zaštitu prava i dobrobiti djeteta, a Povjerenstvo za stručni nadzor predložilo je za tu socijalnu radnicu pokretanje postupka pri Disciplinskom sudu Komore.

Nakon  pravomoćnog rješenja kojim se izriče disciplinska mjera javnost će, poručuju, biti upoznata s vrstom izrečene mjere.

Hrvatska komora socijalnih radnika dosljedno radi sukladno propisima koji uređuju pravila stručnog nadzora, a u skladu s njima nije moguće davati daljnje izjave tijekom cjelokupnog postupka do njegovog dovršetka pravomoćnim rješenjem, a u kojem djelatnica ima pravo prigovora kao i pravo na tajnost identiteta. Svako daljnje inzistiranje na identitetu djelatnice predstavlja kršenje njenih prava na obranu i bitno pridonosi daljnjim otežavajućim okolnostima u njenom radu s korisnicima, stoji u priopćenju.

Komora, ističu, time pokazuje kako se ne odriče odgovornosti u događajima u kojima postoje propusti njihovih članova, kada su oni utvrđeni stručnom procjenom, te će i dalje ustrajno raditi na utvrđivanju svih otežavajućih uvjeta u kojima se mogući propusti događaju te o tome obavještavati javnost.

Apeliraju na sve stručnjake iz sustava socijalne skrbi kao i one s kojima međuresorno surađuju te na građane, njihove inicijative i cjelokupnu javnost, da se suzdrže od “paušalnih i neutemeljenih ocjena koje unaprijed pretpostavljaju krivnju socijalnih radnika bez dokaza, jer je Komora, uz ostale ovlasti, stručno tijelo osnovano u svrhu stručnog nadzora nad radom ovlaštenih socijalnih radnika”.

(Hina)

foto: HINA/ ml

Tagovi: djeca, otac, Pag, socijalna radnica, trgedija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE