Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Tranzitni centri – nova jabuka razdora unutar stranaka njemačke vlade?

Tranzitni centri su bili jedna od najspornijih točaka u koalicijskim pregovorima između Unije CDU/CSU i SPD-a

Objavljeno 03.07.2018
Alan Srčnik

Dan nakon sinoćnjeg dogovora stranaka demokršćanske Unije CDU/CSU o izbjegličkoj politici, treća stranka njemačke vladajuće koalicije, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), najavila je u utorak svoj otpor konceptu tzv. tranzitnih centara u koje bi bile smještane izbjeglice i tražitelji azila koji su već registrirani u nekoj od zemalja Europske unije.

„Jasno stajalište SPD-a još od koalicijskih pregovora je taj da odbijamo tranzitne centre“, rekao je predsjednik SPD-ove mladeži i jedan od najvećih protivnika ulaska SPD-a u koaliciju s Unijom CDU/CSU Kevin Kuehnert za agenciju dpa.

Tranzitni centri su bili jedna od najspornijih točaka u koalicijskim pregovorima između Unije CDU/CSU i SPD-a, a na njima je najviše inzistirala upravo bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU), od čega je na kraju zbog pritiska SPD-a i odustala.

„Tranzitni centri nisu pokriveni koalicijskim sporazumom“, rekao je za dnevnik Die Welt i SPD-ov povjerenik za migracije Aziz Bozkurt.
Prije toga je svoj otpor kompromisu kojeg su, nakon višetjedne svađe između šefice Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kancelarke Angele Merkel i predsjednika CSU-a i ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera, čelništva dviju sestrinskih stranaka postigle u ponedjeljak navečer, najavila i predsjednica SPD-a Andrea Nahles.
Ona je doduše pozdravila kompromis oko svađe koja je prijetila raspadom demokršćanske unije i njemačke vlade, ali je istodobno najavila da će na koalicijskom odboru, koji bi se trebao sastati u utorak navečer, i SPD dati svoje primjedbe na postignuti dogovor.
Glavna točka dogovora CDU-a i CSU-a je osnivanje tzv. tranzitnih centara u koje bi bile smještane izbjeglice i tražitelji azila koji su već registrirani u nekoj od EU zemalja. Tranzitni centri bi bili smješteni uz njemačko-austrijsku granicu, ne bi pravno funkcionirali kao njemačko tlo i iz njih bi izbjeglice bile vraćane u zemlju u kojoj su registrirane.
Slični centri se već sad nalaze u mnogim većim njemačkim zračnim lukama.
To je bio i glavni zahtjev Horsta Seehofera, koji je uvođenjem tranzitnih centara i ispunjen. Dogovorom je predviđen i sporazum s Austrijom o primitku izbjeglica koji su registrirani u toj zemlji.
Austrijska vlada je u međuvremenu objasnila da će, ako njemačka vlada implementira jučerašnji dogovor, poduzeti mjere na svojim južnim granicama kako bi se spriječila ilegalna migracija.
Usporedno s tranzitnim centrima, Horst Seehofer u svom master-planu za migraciju predviđa i tzv. Anker centre. U njih bi, također relativno blizu granica, bili smještani izbjeglice i podnositelji zahtjeva za azilom toliko dugo dok se ne riješi njihov status.
Kritičari ovakvih centara smatraju da oni ne doprinose integraciji izbjeglica, koje su dosad bile smještane po gradovima.
Pooštrenja migrantske politike i intenziviranje te teme u svakodnevnom političkom diskursu povezuje se i s izborima u Bavarskoj u listopadu na kojima CSU-u prijeti gubitak apsolutne većine.
Nakon uspjeha desne, konzervativne Alternative za Njemačku (AfD), koja je svoje političko djelovanje usredotočila uglavnom na kritiku izbjegličke politike Angele Merkel, na prošlogodišnjim saveznim izborima CSU je najavio jače okretanje temi sigurnost i migracije.

AfD pooštrenje migrantske politike Unije CDU/CSU doživljava kao vlastiti uspjeh. “Unija nas se toliko boji da ne vidi drugog izlaza nego da naše ideje pretoči u djelo”, rekao je u utorak u Berlinu dopredsjednik AfD-a Alexander Gauland.

(Hina)

Tagovi: merkel, njemačka, tranzitni centri,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE