Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Treba li se narod plašiti?! Medvjedica iz Slovenije puštena u prirodu

Trenutno postoje samo dvije medvjedice te vrste iz Slovenije - 'nasljednica' i 'mala sestra', a puštene su na području Pirineja kako bi se njihova populacija obnovila...

Objavljeno 05.10.2018
Antonela Verković

Neki se boje, a lokalni stočari se žale kako im medvjedi kolju ovve i koze pa su na cestama za koje su mislili da će preko njih biti prevezena medvjedica postavljali barikade…

Ipak, i drugu ženku smeđeg medvjeda bilo je neophodno pustiti u prirodu zbog obnove populacije te životinje na području zapadnih Pirineja. Razumljivo, ima ih jako malo a zaista su vrijedne životinje!

Prva ženka puštena je u prirodu u regiji Bearn u četvrtak, unatoč tome što su lokalni stočari zadnjih dana prosvjedovali protiv dovođenja medvjeda iz Slovenije. Tuže se da im medvjedi kolju ovce i koze, pa su na cestama za koje su mislili da će preko njih biti prevezena medvjedica postavljali barikade. Lokalni mediji zato tvrde da su vlasti medvjedicu u prirodu spustili na neočekivanom mjestu, prevezavši  je helikopterom.

“To je poseban dan za Pirineje, poseban dan za zaštitu prirode i bioraznolikosti u našoj zemlji”, rekao je de Rugy u video snimci objavljenoj na njegovu Twitteru.

“Nema ničeg banalnog u ponovnom dovođenju vrsta kojima prijeti istrebljenje u dolinama Bearna, gdje su ostala samo dva mužjaka “, rekao je de Rugy.

Zadnju ženku medvjeda u zapadnim Pirinejima ubio je lovac 2004. Dvije novopridošle medvjedice uhvaćene su u slovenskim šumama.

Prema procjenama u široj je populaciji 41 medvjed, a svi su donirani z Slovenije ili potječu od doniranih životinja, a žive u središnjim i istočnim Pirinejima.

Dvije medvjedice nazvane su Claverita i Sorita, što znači ‘nasljednica’ i ‘mala sestra’ na lokalnom bearnskom dijalektu, rekao je de Rugy.

(Hina)

FOTO: Pixabay

Tagovi: medvjedi, pirineji, slovenija, zaštita životinja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE