Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Tri osobe ozlijeđene u nasukavanju katamarana u Zadru

Kapetan zahtjevnim manevrom uspio izbjeći udar u pješački most

Objavljeno 09.01.2019
Lucija Tokić

Zbog tehničkog kvara Jadrolinijin katamaran “Novalja” nasukao se danas u Zadarskoj gradskoj luci, pri čemu su tri osobe ozlijeđene, brodska oplata je oštećena ispod razine mora, ali bez prodora vode i nema opasnosti od potonuća, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Incident se dogodio tijekom manevra katamarana za pristajanje na vez u Zadarsku gradsku luku.

Izbjegnut udar u pješački most

Otkazao je brodski upravljački sustav, a budući da su pogonski strojevi bili u punom pogonu, zapovjednik broda je iznimno zahtjevnim manevrom u lijevo uspio promijeniti smjer plovidbe katamarana te izbjeći udar u obližnji gradski pješački most, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Daljnjim manevriranjem uspješno je izbjegnut i sudar s jahtama usidrenim uz gradski lukobran, nakon čega se, u 7,40 sati brod pramčanim dijelom nasukao na samome kraju lukobrana. Pri tome su ozlijeđene tri osobe, odnosno, dva putnika i jedan član posade broda.

Ozlijeđene su, u koordinaciji MRCC Rijeka i Lučke kapetanije Zadar, zajedno sa zapovjednikom broda ‘Novalja’ medicinski evakuirali djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar, te ih preveli u zadarsku Opću bolnicu.

Poduzete preventivne mjere za sprječavanje onečišćenja mora i okoliša

Iako na poziciji nasukavanja nije uočeno nikakvo onečišćenje, Javna vatrogasna postrojba Zadar preventivno je poduzela aktivnosti za sprječavanje onečišćenja mora i okoliša, u slučaju eventualnog istjecanja ikakvih brodskih tekućina.

Prema podatcima zadarske Lučke kapetanije, pregledom nasukanoga katamarana ‘Novalja’, uočeno je oštećenje pramčane brodske oplate ispod razine mora, ali bez prodora mora te nema opasnosti od potonuća.

Katamaran ‘Novalja’ plovi na redovitoj brodskoj liniji 9403, a u trenutku nesreće na brodu se nalazilo 18 putnika i 8 članova posade.

Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provode službenici Lučke kapetanije Zadar, navode iz Ministarstva.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je novinarima u Zagrebu da se utvrđuju sve okolnosti incidenta.

Utvrđuje se na licu mjesta. Za par dana ćemo znati točno, ali po ovome što se vidi, nije ljudski faktor nego je došlo do kvara kod katamarana. Ali evo pričekajmo da Jadrolinija napravi svoj posao. Nema većih žrtava, sve je u redu, rekao je Butković.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: katamaran, Novalja, pomorska nesreća, zadar,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE