Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Triput dnevno porcija mliječnih proizvoda – smanjenje rizika od srčanih bolesti?

Iako su mliječni proizvodi vječno "na tapeti" zbog zasićenih masti kojima obiluju, iz najnovijeg je istraživanja vidljivo da i oni mogu "poslužiti svrsi" u umjerenoj količini

Objavljeno 14.09.2018
Josipa Maksimović

Konzumacija triju manjih porcija mliječnih proizvoda (čak i punomasnih) dnevno može zaštiti osobu od srčanih bolesti i moždanog udara, odnosno smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, rezultati su najnovijeg istraživanja kanadskih znanstvenika.

Mliječni proizvodi poput sira i mlijeka na lošem su glasu zbog zasićenih masti koje sadrže, ali je opservacijska studija kanadskih znanstvenika čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet pokazala da njihova umjerena konzumacija može zaštititi srce.

Istraživanje je provedeno u zemljama nižeg i srednjeg imovinskog stanja u kojima se mliječni proizvodi konzumiraju manje, rekla je dr. Mahshid Dehghan s kanadskog Sveučilišta McMaster, koja je sudjelovala u izradi projekta.

Znanstvenici su tijekom prosječno devet godina pratili 136.000 osoba iz 21 zemlje svijeta, a otkrili su i manji rizik za razvoj moždanog udara kod ispitanika koji su jeli više mliječnih proizvoda.

Podsjećaju da standardni obrok čini 220 grama mlijeka ili jogurta, 15 grama sira ili čajna žlica maslaca.

Za britanski “The Guardian” dr. Dehghan je rekla da bi rezultati studije mogli biti korisni bogatijim zemljama u kojima se mliječni proizvodi izbjegavaju upravo zbog zdravlja.

“Umjerena količina triput dnevno može zaštititi, a ne naškoditi srcu. Svima koji u organizam unose vrlo malo mliječnih proizvoda savjetujemo da taj unos povećaju”, savjetuje dr. Dehghan.

Zabrinutost zbog negativnog utjecaja mliječnih proizvoda na zdravlje proizlazi iz činjenice da zasićene masti povećavaju razinu LDL (lošeg) kolesterola, koji se povezuje s bolestima srca.

Međutim, po riječima dr. Dehghan, mliječni proizvodi sadrže i sastojke koji su dobri za ljudski organizam poput važnih aminokiselina, nezasićenih masti, vitamina K1 i K2, kalcija, magnezija i kalija i ne treba ih izbjegavati, no i dalje treba preferirati nemasne mliječne namirnice koje će manje utjecati na povećanje LDL kolesterola – glavnoga rizičnog faktora za razvoj koronarnih bolesti.

“Dakle, ne potičemo ljude da dnevno jedu šest do sedam porcija mliječnih proizvoda. Poruka ove studije je jasna – umjerenost”, poručila je dr. Dehghan.

(Hina)

Tagovi: istraživanje, masti, mliječni proizvodi, mlijeko, sir, srčane bolesti,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE