Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sport

Trofej Davis Cupa izložen u Županijskoj palači u Varaždinu

"Biti svjetskim prvacima u tenisu iznimno je velika stvar na koju moramo podsjećati iz dana u dan", istaknula je Nikolina Babić, predsjednice Hrvatskog teniskog saveza

Objavljeno 10.05.2019
Lucija Tokić

Varaždinska županija od petka je “domaćin” Davis Cup trofeju izloženom u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu u Varaždinu, a novinarima je trofej predstavljen na kratkoj svečanosti, uz nazočnost predsjednice Hrvatskog teniskog saveza Nikoline Babić, varaždinskog župana i počasnog predsjednika HTS-a Radimira Čačića te izbornika hrvatske muške teniske reprezentacije Željka Krajana.

Davis Cup trofej, popularna “salatara”, visok je 110 centimetara, teži 105 kilograma, a sastoji se od tri kata s imenima zemalja i igrača osvajača kupa, među kojima je i Hrvatska, jedna od tek 10 zemalja koje se mogu pohvaliti da su trofej osvojile više od jednom.

Varaždin je grad iz kojeg je “salatara” kreće na svoj put Lijepom našom, a do studenoga Hrvatski će teniski savez s ovim vrijednim trofejom obići cijelu Hrvatsku.

“Bit će to jedan od načina na koji HTS nastoji tenis približiti što većem broju ljudi. Biti svjetskim prvacima u tenisu iznimno je velika stvar na koju moramo podsjećati iz dana u dan”, istaknula je Nikolina Babić dodavši kako bi bilo šteta da trofej ne obiđe cijelu Hrvatsku, posebice gradove koji su bili domaćini u ciklusu osvajanja naslova svjetskih prvaka.

“Ostvarili smo prekrasan rezultat, ali bez pomlatka, bez popularizacije i masovnosti tenisa, sutra neće biti ni nove kvalitete, odnosno rezultata. Koristimo ovu šansu koju imamo za promociju tenisa, a naša je glavna strategija jačanje klubova, igrača, infrastrukture i struke, jer bez jakih klubova neće biti ni tako dobrih rezultata”, dodala je predsjednica HTS-a.

Hrvatske je tenisače do sjajnog uspjeha vodio Varaždinac, izbornik Željko Krajan.

“Sjećanja su još tu, a sad kad je tu ‘salatara’ ponovo imamo priliku vidjeti za što smo igrali. Osvojiti Davis Cup je nevjerojatno u današnjoj konkurenciji, uz uvjete koje imamo, ali nadamo se da će se i to promijeniti na bolje”, izjavio je Krajan te dodao kako se nada da će ostatak ekipe ostati na okupu i da će svi biti zdravi, kako bi hrvatska teniska reprezentacija opet mogla napraviti veliki rezultat.

Prošle je godine Hrvatska osvojila posljednji Davis Cup u dosadašnjem formatu, a od ove se godine mijenja sustav natjecanja.

“Novi sustav treba zaživjeti, treba proći nekoliko godina da bismo uvidjeli što se može promijeniti. Igrači zasad imaju primjedbe zbog termina igranja, a ako se ove godine to ne pokaže uspješnim, vjerujem da će promjene doći već sljedeće godine”, kazao je izbornik.

Radimir Čačić, počasni predsjednik HTS-a, istaknuo je da su hrvatski sportaši učinili daleko najviše za ugled i prepoznatljivost Hrvatske u EU i svijetu.

“I hrvatska država za svoj sport treba još puno toga učiniti, formiranjem posebnih sustava i fondova u obrazovnom sustavu. Tenis je od svjetskih sportova u samoj špici i rezultat u tenisu doista zaslužuje da ga se prepoznaje i priznaje, a mi smo, iako mala zemlja, ostvarili nevjerojatan uspjeh dvaput osvojivši Davis Cup”, rekao je Čačić.

Popularna “salatara” u varaždinskoj će Županijskoj palači za razgled biti izložena narednih petnaestak dana.

(Hina)

foto: HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ds

Tagovi: Davis Cup, trofej,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE