Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Troskot: HGK se ponaša kao pijani bogataš, tražimo ukidanje obvezne članarine

"Komore prvenstveno postoje kako bi kontrolirale privatni sektor kako on sam ne bi artikulirao svoje interese pa često zastupaju interese politike, a ne poduzetnika"

Objavljeno 25.01.2021
Darija Kovačić

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot ustvrdio je da se Hrvatska gospodarska komora (HGK) ponaša kao “pijani bogataš” i izvijestio da su prikupili potpise oporbe za stavljanje u saborsku raspravu prijedloga za ukidanje obveznih članarina, prenosi Index.

Troskot je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru naglasio da je nužno ukinuti obavezno članstvo u HGK-u jer bi to rapidno smanjilo korupciju u komorama te potaknulo veću produktivnost i efikasnost jer bi se tada komora morala dobrim rezultatima i uslugom izboriti za članarine.

“Komore prvenstveno postoje kako bi kontrolirale privatni sektor kako on sam ne bi artikulirao svoje interese pa često zastupaju interese politike, a ne poduzetnika” , rekao je Troskot.

Kaže da je Hrvatska jedina zemlja u Europi koja je nakon socijalizma zadržala obvezne članarine.

HGK ima 550 zaposlenika, dok ih je u Sloveniji 110, a Estoniji 30. Osim toga, robni izvoz po zaposleniku komore u EU kreće se između 200 i 700 milijuna dolara, a u Hrvatskoj samo 25 milijuna dolara, što je skoro 12 puta lošije nego u slovenskoj gospodarskoj komori i 18 puta lošije nego u estonskoj gospodarskoj komori. Prihodi od članarina HGK u 2020. godini su bili 165 milijuna kuna, naveo je Troskot.

“Jasno je da HGK služi za uhljebljivanje stranačkih kadrova, a ne kako bi olakšavala i unapređivala poslovanje poduzetnika u Hrvatskoj “, ustvrdio je Troskot istaknuvši da bi ukidanje članarine ostavilo više novca poduzetnicima i time potaknulo poduzetništvo.

Smatra kako bi HGK trebao funkcionirati po anglosaksonskom modelu, odnosno kao poduzeće koje bi zarađivalo svojim radom.

Foto: arhiva

Tagovi: članarine, HGK, Most Hrvatska, zvonimir troskot,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE