Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Trump opovrgnuo da je u kampanji radio na svome tornju u Moskvi

Trump je napao svog bivšeg odvjetnika nazvavši ga slabićem i optuživši za laganje o projektu nekretnina kako bi dobio blažu kaznu.

Objavljeno 29.11.2018
Marko Leskovar

Američki predsjednik Donald Trump opovrgnuo je u četvrtak da je radio na gradnji tornja u Moskvi, projektu koji se, prema tvrdnjama njegova bivšeg odvjetnika Michaela Cohena, nastavio sve do lipnja 2016., tijekom američke predsjedničke kampanje.

Michael Cohen, dugogodišnji osobni Trumpov odvjetnik, izjavio je u četvrtak da je lagao Kongresu u saveznoj istrazi o ulozi Rusije u američkim izborima 2016.

Trump je napao svog bivšeg odvjetnika nazvavši ga slabićem i optuživši za laganje o projektu nekretnina kako bi dobio blažu kaznu.

Američki predsjednik rekao je novinarima ispred Bijele kuće da je odlučio da neće graditi zgradu u Moskvi, ali nije rekao kada.

Odlazeći iz Bijele kuće na put u Buenos Aires i summit G20, Trump je za Cohena (52) rekao da je “slabić i ne pretjerano pametan čovjek”.

Govoreći o gradnji nekretnine u Moskvi, koja nije realizirana, dodao je: “Kada se natječem za predsjednika, to ne znači da se ne smijem baviti biznisom”.

Cohen se na saveznom sudu na Manhattanu izjasnio krivim po točki optužnice koja ga tereti za davanje lažnih izjava Kongresu u istrazi o tome je li Trumpova kampanja radila s Rusijom kako bi utjecala na izbore.

Cohen je rekao na ročištu da je dao lažnu pisanu izjavu o projektu nekretnina Organizacije Trump u Moskvi.

U kolovozu je rekao da se osjeća krivim za financijske prekršaje u kampanji, izbjegavanje poreza i bankovnu prijevaru u slučaju koji vode savezni tužitelji u New Yorku.

Njegovo priznavanje krivnje moglo bi ukazivati na to da se nada blažoj presudi po optužbama u zamjenu za nastavak suradnje s istragom posebnog tužitelja Roberta Muellera.

Događaji od četvrtka najnoviji su preokret u Muellerovoj istrazi o tome je li Trump ili njegov najuži krug suradnika bio u dosluhu s pokušajima Rusije da utječe na ishod predsjedničkih izbora.

Cohen navodno dijeli informacije s posebnim istražiteljem o Trumpovu poslovanju u Rusiji, uključujući plan gradnje Trumpovog tornja u Moskvi koji su se, prema tvrdnjama bivšeg Trumpova odvjetnika, nastavili debelo tijekom predsjedničke kampanje.

To proturječi upornim Trumpovim tvrdnjama da nema financijskih veza s Rusijom, koje često upotrebljava kada odgovara na pitanja o tome zaštio hvali ruskog predsjednika Vladimira Putina i koji su mu motivi za poboljšanje američko-ruskih odnosa.

Ako Cohen bude u stanju ponuditi dokaze za svoje tvrdnje, bit će to noćna mora za predsjednika, a mogla postati i pravna pokaže li se da je Trump lagao u svom nedavnom pisanom iskazu Meulleru.

Tagovi: moskva, toranj, trump,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE