Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Trump prijeti zatvaranjem granice s Meksikom ako Kongres ne odobri novac za zid

Republikanski predsjednik traži pet milijarda dolara za izgradnju zida. Demokrati ga ne žele financirati, ali predlažu omotnicu s više od milijardu dolara za druge sigurnosne mjere na granici.

Objavljeno 28.12.2018
Marko Leskovar

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u petak da će zatvoriti granicu s Meksikom ako demokrati u Kongresu ne pristanu financirati izgradnju zida na granici, zbog čega je djelomično blokirana savezna vlada.

“Bit ćemo prisiljeni potpuno zatvoriti južnu granicu ako nam demokrati opstrukcionisti ne budu dali novac da se završi zid”, poručio je na Twitteru pozivajući ih i da “promijene smiješne zakone o imigraciji”.

Dodao je da bi zatvaranje granice smatrao “profitabilnim” jer “SAD gubi toliko novca trgujući s Meksikom u sklopu NAFTA-e, više od 75 milijarda na godinu (ne računajući novac od droge koji bi iznosio više puta toliko”).

“Sagradit ćemo zid ili ćemo zatvoriti južnu granicu”, zaprijetio je Trump.

Pregovori demokrata i republikanaca nisu u četvrtak uspjeli prekinuti “shutdown” u Sjedinjenim Državama pa se djelomična paraliza savezne administracije zbog koje stotine tisuća državnih službenika ne rade, nastavlja barem do sljedećeg tjedna.

U središtu te šestodnevne blokade je zid koji Donald Trump želi podići na granici s Meksikom kako bi zaustavio ulazak ilegalnih migranata u zemlju.

Republikanski predsjednik traži pet milijarda dolara za izgradnju zida. Demokrati ga ne žele financirati, ali predlažu omotnicu s više od milijardu dolara za druge sigurnosne mjere na granici.

Sve dok se dvije strane ne dogovore, obustavlja se financiranje 25 posto ministarstava i savezne administracije.

No čini se da nitko ne želi popustiti.

Budući da nije postignut dogovor, američki Senat je u četvrtak u gotovo praznoj dvorani jednoglasno odlučio odgoditi sjednicu do ponedjeljka u 10.00 sati (16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) i raspravu o zakonu o proračunu nastaviti tek u srijedu 2. siječnja u 16.00 sati (22.00 sata).

Republikanci imaju većinu u Kongresu, ali u Senatu, gdje imaju 51 mjesto, treba im potpora demokrata kako bi imali 60 glasova potrebnih za donošenje proračuna.

No položaj demokrata svakim danom je jači. Oni već 3. siječnja preuzimaju kontrolu u Zastupničkom domu a republikanci imaju osnaženu većinu u Senatu (53 mjesta).

Izlazak iz krize mogao bi biti u finim jezičnim razlikama i/ili u dogovoru o manjem iznosu.

Vlada će biti paralizirana sve dok “ne dobijemo zid, ogradu, ili kako god to žele nazvati”, rekao je Trump 25. prosinca.

Tagovi: granica, meksiko, trump, zid,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE