Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Shitz&Giggles

Turkmenistan službeno zabranio poligamiju

Poligamija se u sovjetskom Turkmenistanu smatrala kaznenim djelom za koje je prijetila kazna od dvije godine radnog logora

Objavljeno 20.06.2018
Alan Srčnik

Turkmenistanski parlament je donio zakon o zabrani poligamije u toj bivšoj sovjetskoj republici u srednjoj Aziji s većinskim muslimanskim stanovništvom, piše u utorak službeni list Neutralni Turkmenistan.

“Poligamija nije dopuštena u Turkmenistanu”, piše u zakonu koji je objavljen u službenom listu.

Ovim se zakonom dopunjava turkmenski Obiteljski zakon koji je parlament donio 2012. i u kojemu se ne spominje to pitanje osjetljivo za turkmensko društvo gdje je do sovjetskog doba poligamija bila uobičajena.

“Poligamija označava zajednicu jednog muškarca s dvjema ili s nekolikim ženama u isto vrijeme”, navodi se u tekstu zakona.

Poligamija se u sovjetskom Turkmenistanu smatrala kaznenim djelom za koje je prijetila kazna od dvije godine radnog logora.

No prvi turkmenski predsjednik Saparmurat Nijazov obznanio je 1999., gotovo deset godina nakon raspada SSSR-a, da razmišlja o legalizaciji poligamnih zajednica, pozivajući se na potrebu “poštovanja mjesnih običaja i tradicije”.

Nijazov, koji se nazivao ocem svih Turkmena, nije nikad realizirao tu inicijativu.

Aktualni turkmenski predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov preuzeo je vlast u toj zemlji, među najzatvorenijima u svijetu, 2006. nakon smrti Saparmurata Nijazova.

(Hina)

Tagovi: poligamija, turkmenistan,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE