Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

Twitter neće zabraniti zagovornika teorija zavjere Alexa Jonesa

Direktor Twittera rekao kako bi zabrana potaknula nove teorije zavjere i pozvao je novinare da provjere i pobiju nepotvrđene glasine poput onih koje širi Jones

Objavljeno 08.08.2018
Antonela Verković

Zabrana Jonesa uslijedila je nakon što su ljevičari mjesecima optuživali YouTube, Facebook i Twitter da ne čine dovoljno u suzbijanju dezinformiranja i govora mržnje, a Jonesov sadržaj ukinut je upravo iz tog razloga – jer potiče govor mržnje. No, danas je potvrđeno da to ipak nije tako. Izvršni direktor Twittera izjavio je kako Alexa Jonesa i InfoWars neće zabraniti jer ni po čem ne krše pravila te društvene mreže.

Direktor Twittera Jack Dorsey napisao je da bi bilo pogrešno “podleći vanjskom pritisku”, umjesto držati se pravila tvrtke.

Dodao je da bi zabrana dugoročno potaknula nove teorije zavjere i pozvao novinare da “dokumentiraju, provjere i pobiju” nepotvrđene glasine poput onih koje širi Jones kako bi “ljudi mogli stvoriti vlastito mišljenje”.

Jones je više puta nakon tog pokolja, koji je Adam Lanza počinio u osnovnoj školi u Connecticutu i u kojemu je ubijeno 26 ljudi, među kojima 20 djece, izjavio da je zločin bio insceniran.

Drži da su roditelji djece ubijene u pucnjavi zapravo glumci plaćeni da odigraju jednu ulogu.

Više obitelji podiglo je tužbu protiv njega, optuživši ga da takve teorije širi kako bi povećao svoje slušateljstvo i prihode.

Taj 44-godišnji Teksašanin iznosio je i brojne druge teorije urota, pa tako i onu da je američka vlada naručila teroristički napad 11. rujna.

SADRŽAJ JONESA UKINUT JER ”VELIČA NASILJE”

Prije nekoliko dana Facebook je povukao četiri videosnimke sa stranica povezanih s Jonesom u kojima su prekršena pravila društvene mreže o govoru mržnje i uznemiravanju, navodi platforma u poruci objavljenoj u ponedjeljak.

Nakon toga je Alex Jones objavio na Facebooku dodatan sadržaj zbog kojeg mu je tvrtka uklonila četiri glavne stranice.

To je učinila pod optužbom da “veliča nasilje” i “koristi se ružnim izrazima opisujući transrodne osobe, muslimane i imigrante”, čime je prekršio interno pravilo Facebooka.

Društvena mreža dodaje da ju je na taj korak potaknuo govor kojim se Jones koristio, a ne njegove teze o uroti.

Godine 2015. kandidat Donald Trump sudjelovao je u emisiji Alexa Jonesa i pružio mu potporu.

“Vaš ugled je nevjerojatan”, rekao je tada u emisiji budući američki predsjednik. “Neću vas razočarati”, obećao je.

(Hina)

Tagovi: alex jones, Jack Dorsey, Twitter,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE