Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

U BiH boravi 3800 migranata, vlasti tvrde da mogu kontrolirati situaciju

Dodik: "Granice treba hermetički zatvoriti kako je to uradila i Europska unija"

Objavljeno 18.03.2019
Lucija Tokić

Na teritoriju Bosne i Hercegovine trenutačno boravi nešto manje od četiri tisuće ilegalnih migranata, a procjena vlasti u toj zemlji je kako one trenutačno mogu upravljati migrantskom krizom, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva sigurnosti BiH nakon sastanka operativnog stožera zaduženog za pitanje migracija, kojega čine predstavnici svih relevantnih agencija i tijela državne vlasti.

Kako se navodi u priopćenju, u prihvatnim centrima u BiH trenutno boravi oko 3800 migranata. Upravljanje svim centrima uskoro bi od županijskih vlasti u Bihaću i Sarajevu trebala preuzeti Služba za poslove sa strancima BiH.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji ujedno predsjeda operativnim stožerom, najavio je kako će to značiti uvođenje novih pravila poput ograničavanja izlaska i kretanja migranata izvan prihvatnih centara u noćnim satima.

U Službi za poslove sa strancima očekuju kako će na taj način poboljšati sigurnosno stanje u mjestima gdje su smješteni takvi centri.

U BH je od početka godine ušlo nešto više od 2700 ilegalnih migranata, a Granična policija BiH provela je analizu stanja i utvrdila broj dodatnih policijskih službenika koji su potrebni da bi se bolje kontrolirala istočna granica prema Srbiji i Crnoj Gori, jer se iz tog pravca s prvim danima proljeća očekuje novi migrantski val.

Ranije je najavljeno kako će uskoro na istočne granice biti poslano dodatnih 100 policajaca iz MUP-a Republike Srpske, a u tijeku su pregovori i o raspoređivanju između 100 i 150 policajaca koje je, kao pomoć kolegama u BiH, spremna poslati Mađarska.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik u ponedjeljak je kazao novinarima u Banjoj Luci kako nije zadovoljan načinom na koji su se vlasti do sada bavile migrantskom krizom ustvrdivši kako se BiH pokazala nesposobnom kontrolirati taj proces.

Ustvrdio je kako sve do sada poduzete mjere nisu bile adekvatan odgovor na migrantsku krizu te je dodao kako je jedino rješenje potpuno zatvoriti granice BiH.

“Granice treba hermetički zatvoriti kako je to uradila i Europska unija”, kazao je Dodik.

(Hina)

foto: HINA/ FENA/Muhamed Sadiković/ ua

Tagovi: bih, eu, granice, Milorad Dodik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE