Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

U Hrvatskoj 2016. godine od raka kože umrlo 211 osoba

Ne zaboravite štititi svoju kožu od sunca!

Objavljeno 07.05.2019
Antonela Verković

U Hrvatskoj je u 2016. godini od raka kože umrlo 211 osoba, a bilo je 800 novooboljelih, rečeno je u ponedjeljak u Zagrebu na predstavljanju ovogodišnjeg Euromelanoma u sklopu kojega će se održati edukativna kampanja te preventivni pregledi kože u Primorsko-goranskoj županiji.

U sklopu Euromelanoma 2019. besplatni pregledi kože ove će godine biti od 30. svibnja do 1. lipnja na otocima Cresu, Susku, Lošinju i Unijama.

“Trend broja oboljelih od raka kože u Hrvatskoj raste iz godine u godinu, a u svijetu od njega umre jedna osoba svakih devet minuta”, rekla je predsjednica Hrvatskoga dermatovenerološkog društva HLZ-a Mirna Šitum.

Na predstavljanju kampanje za borbu protiv raka kože i Euromelanoma  istaknula je da je 2016. godine u Hrvatskoj od te bolesti umrlo 211 osoba, a otkriveno je 800 novooboljelih.

U sklopu Euromelanoma organizirana je i edukativna kampanja usmjerena protiv negiranja problema povezanih sa zaštitom i prevencijom od melanoma.

“Samo 18 posto ljudi u svijetu redovito koristi zaštitu protiv Sunca iako ih je 88 posto svjesno da izostanak zaštite povećava rizik od dobivanja raka kože”, rekla je Šitum i dodala da je u pacijenata prisutno i negiranje simptoma bolesti te izbjegavanje nastavka liječenja.

Istaknula je kako polovina pacijenata odgađa posjet liječniku, a četveromjesečna odgoda poveća rizik od smrti za 41 posto.

Osim besplatnih pregleda kože, edukativna kampanja o prevenciji i zaštiti od raka kože u organizaciji Hrvatskoga dermavenerološkog društva HLZ-a i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva provodit će se i preko društvenih mreža, a sadržavat će edukativne videozapise u kojima će liječnici odgovarati na najčešća pitanja i zablude u vezi s rakom kože.

Informacije o prevenciji raka kože i simptomima mogu se pronaći na internetskoj stranici kampanje euromelanoma.org/croatia.

(Hina)

FOTO:  foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Tagovi: bolest, oboljeli, rak, RH,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE