Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

U Istanbulu se životinje bez doma osjećaju kao kod kuće

Pažnja koju stanovnici Istanbula poklanjaju uličnim životinjama dolazi iz islamske tradicije, a dio i iz strukturiranja javnoga prostora u Osmanskom Carstvu, kaže sociologinja Yildrim

Objavljeno 05.03.2019
Lucija Tokić

Zabrinuta za zdravlje crne mačke koja se motala po sveučilišnom kampusu gdje radi, Mevlude je životinju odvela na veterinarsku kliniku za ulične životinje koju financira gradska vlast.

Posjetitelji najvećega turskog grada, koji se ondje dive stoljećima starim džamijama i palačama, često su iznenađeni kada vide da se psi i mačke na ulici osjećaju kao kod kuće i ležerno zauzimaju najbolja mjesta u kafićima i restoranima.

Kao i Mevlude, mnogi stanovnici Istabula pomažu četveronožnim prijateljima bez doma, ostavljajući im zdjelice s hranom i vodom i nudeći im zaklon za lošeg vremena.

Istanbulska gradska vlast brine se za dobro zdravlje uličnih životinja. U gradu postoji “Vetbus”, mobilna klinika koji svaki dan provodi u drugoj gradskoj četvrti.

“Mi često zovemo nadležne vlasti kada vidimo životinje za koje se treba pobrinuti”, kaže Mevlude.

“Najčešće ih tretiramo protiv parazita”, kaže veterinarka Nihan Dincer iz gradske veterinarske službe (IBB). “A time štitimo i ljude koji su s njima u čestom kontaktu”.

Islamska tradicija

Pažnja koju stanovnici Istanbula poklanjaju uličnim životinjama dolazi iz islamske tradicije, a dio i iz strukturiranja javnoga prostora u Osmanskom Carstvu, kaže sociologinja Mine Yildrim.

U osmanska vremena ljudi su se kretali između doma, džamije i tržnice. Ulice su bile za pse i mačke, objasnila je.

Početkom 20. stoljeća zavladala je politika istrebljivanja uličnih životinja, baš kao i na zapadu, ali to se promijenilo. Sada se gradske vlasti i po zakonu moraju brinuti o njima.

IBB u Istanbulu, uz spomenutu kliniku na kotačima, ima još šest fiksnih veterinarskih klinika.

Veterinari, a grad ih zapošljava oko stotinjak, vode brigu o cijepljenju, sterilizaciji i zdravlju oko 130 tisuća pasa lutalica i 165 tisuća mačaka koje žive na ulicama.

U gradu nije bilo slučaja bjesnoće od 2016. godine.

Istanbulske vlasti nisu htjele reći koliko to sve košta, ali je turski ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli prošli mjesec kazao da država s 31 milijunom turskih lira (oko 40 milijuna kuna)  podržava mjesne vlasti diljem zemlje u vođenju brige za ulične životinje.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: istanbul, mačke, psi, turska, životinje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE