Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

U Južnoj Koreji otkriven ruski brod s blagom

Brodovi, blago, gusari ipak nisu rezervirani samo za bajke?! Ovaj je stvaran i na njemu se nalazi zlato vrijedno više od 100 milijardi funti

Objavljeno 19.07.2018
Antonela Verković

Ruski vojni brod, potopljen prije 113 godina, otkriven je blizu obale Južne Koreje. Jedva čekamo vidjeti kako će se situacija dalje odviti i tko će se točno obogatiti …

Oklopljeni krstaš ruske Carske mornarice Dimitrij Donskoj potopljen je u bici s Japancima u svibnju 1905. godine, a olupina je nađena samo kilometar od obala južnokorejskog otoka Ulleungdoa, na dubini od oko 500 metara.

Brod su našli istraživači iz Južne Koreje, Velike Britanije i Kanade, a pomoću male podmornice snimile su palubne topove i sidra, dok je na krmi još čitljiv naziv broda. Dimitrij Donskoj, krstarica od šest tisuća tona nosivosti, porinuta je 1883. u Sankt Peterburgu, a pokretale su je kotlovi na ugljen, ali i tri jarbola sa jedriljem.

ŠTO SADRŽAVA BROD?

Istraživači vjeruju da se na njemu nalazi zlato vrijedno više od 100 milijardi funti.

Veliki dio ruske carske flote bio je potopljen u bitci kod Tsushime, a Dimitrij Donskoj, koji je nosio oko 200 tona zlatnih poluga i novčiće, potopljen je 29. svibnja 1905, kada je plovio prema Vladivostoku.  Pritom je poginulo 60 od 591 člana posade.

Kompanija Shinil namjerava brod izvaditi u listopadu, a već je izvijestila da će polovica svega nađenog biti vraćena ruskoj vladi.

(Hina)

Tagovi: blago, brod, južna koreja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE