Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

U Kazališnoj biblioteci Tille objavljena Dramska trilogija “Košnice” nagrađivane spisateljice Ružice Aščić

"Protagonisti bi od života željeli nešto više od pasivnog prepuštanja okolnostima, ali se njihova nastojanja suočavaju s pritiskom okoline koja im želje gura u prostor nepoželjnog"

Objavljeno 30.06.2020
Ivona Amidžić

Dramska trilogija “Košnice” nagrađivane spisateljice Ružice Aščić, koja u središte svake drame smješta jednu obitelj s njenim ključnim problemima, objavljena je u Kazališnoj biblioteci Tille nakladnika Durieux.

Trilogiju čine drame “U meni raste” i “Košnice”, za koje je autorica osvojila drugu nagradu Marin Držić Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te drama “Dani neba”.

Protagonisti bi od života željeli nešto više od pasivnog prepuštanja okolnostima, ali se njihova nastojanja suočavaju s pritiskom okoline koja im želje gura u prostor nepoželjnog. Uslijed okolnosti likovi postaju bezvoljni pa i preslabi da promijene svoju nezavidnu situaciju.

Atmosfera praznine i beznađa, ostvarena naoko ispraznim dijalozima, snažno izbija iz teksta i omata čitatelja kao paučina. U dramama se primjećuje obrnuta gradacija nemoći i malaksalosti, počevši od prve u kojoj je želja jasna, ali neprekidno udara u zid, preko druge u kojoj želje više nema te se osjeća nemogućnost ostvarivanja bliskosti do treće u kojoj vlada opća zabrana i ljubavi i čovječnosti.

“Ružica Aščić sigurnom rukom stvara antonionijevsku atmosferu pustinje gdje je teško naći orijentir, a kamoli oazu”, ističu iz Durieuxa.

Ružica Aščić (1987.) diplomirala je novinarstvo i povijest na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Prvu kratku priču objavljuje 2008. godine, a prvu zbirku priča 2016. godine. Kratka proza joj je zastupljena u antologiji “Bez vrata, bez kucanja: novi hrvatski prozaici”, ali i u mnogim drugim domaćim časopisima. Dobitnica je nagrade “Ulaznica” za kratku priču. Dvostruka je dobitnica Nagrade Marin Držić za drame “Košnice” i “U meni raste”. Za rukopis “Dobri dani nasilja” osvojila je nagradu Prozak za 2014. godinu.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: biblioteka, kazališna biblioteka, knjiga, košnice, ružica aščić, trilogija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE