Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

U muškoj bradi više bakterija nego u psećem krznu?!

Zabrinjavajuće vijesti uslijedile nakon rezultata studije

Objavljeno 14.05.2019
Lucija Tokić

Manja europska studija pokazala je da se u bradi prosječnog muškarca nalazi više patogenih bakterija nego u najprljavijem dijelu psećega krzna.

Zabrinjavajuće vijesti uslijedile su nakon rezultata studije po kojoj su u baš svakoj bradi koja je poslužila kao uzorak otkrivene bakterije, a gotovo polovina ih je imala bakterije iznimno opasne po ljudsko zdravlje. Nasuprot tomu, kod testiranih pasa pronađen je puno niži broj mikroba, prenosi portal TreeHugger.

Ovim su istraživanjem znanstvenici kanili utvrditi koliki je rizik od toga da se ljudi zaraze nekom psećom bolešću putem aparata za magnetsku rezonanciju koju su koristili i veterinari.

Za studiju, objavljenu u časopisu European Radiology, znanstvenici su u nekoliko europskih bolnica analizirali uzorke kože i sline 18 bradatih muškaraca u dobi od 18 do 76 godina te uzorke krzna i sline 30 pasa – od šnaucera do njemačkog ovčara.

“Otkrili su znatno veće količine bakterija u uzorcima iz muških brada u usporedbi s krznom pasa”, rekao je profesor Andreas Gutzeit iz švicarske klinike Hirsladen.

Testiranjem je ustanovljeno da je u bradama svih muškaraca otkriven visok postotak mikroba, a jednako visok postotak pronađen je kod 23 od 30 pasa uključenih u istraživanje. Kod čak sedam muškaraca pronađeni su mikrobi koji su predstavljali prijetnju ljudskom zdravlju.

Radilo se o Enterococcus faecalisu, crijevnoj bakteriji koja najčešće uzrokuje infekcije mokraćnog sustava kod ljudi te o nekoliko slučajeva Staphylococcus aureusa, bakterije koja se najčešće nalazi  na koži ili sluznici oko 50 posto ljudi, no može prouzročiti ozbiljne infekcije ako uđe u krvotok.

Zanimljivo je i da je na MRI skenerima, nakon što su ih koristili psi, bilo puno manje bakterija nego nakon što su ih koristili ljudi.

Istraživači su testiranje provodili na psima koje su njihovi vlasnici dovodili na “rutinske” preglede magnetskom rezonancijom u nastojanju da se otkriju potencijalni poremećaji na mozgu i ili na kralježnici. S obzirom na to da su MRI skeneri preskupi za većinu veterinarskih ambulanta, testiranja su provedena na Odjelu za radiologiju jedne europske bolnice koja svake godine obavi oko 8000 magnetskih rezonancija ljudi.

Unatoč većem broju bakterija otkrivenih u muškim bradama, znanstvenici su istaknuli kako studijom ne žele poručiti njihovim vlasnicima da se odmah obriju, već im je namjera upozoriti uprave bolnica na to da pacijenti ostavljaju daleko više potencijalno zaraznih bakterija na raznim bolničkim površinama te da njihova sterilizacija i dezinfekcija nisu dovoljne da bi se riješio ovaj problem.

Fokusirati bi se trebalo na ključnu točku studije – nedostatke u bolničkoj higijeni, zbog čega mogu biti ugroženi pacijenti.

Autori studije iznose i podatak o tomu da broj pacijenata koji se u američkim bolnicama godišnje zarazi opasnim bakterijama iznosi oko 1,7 milijuna, a oko 100.000 ih svake godine umre od posljedica infekcija.

“Središnje pitanje koje bi ovdje trebalo postaviti nije ‘treba li psima dopustiti MRI snimanja u bolničkim ustanovama, nego se treba usredotočiti na znanja i percepciju higijene te pokušati shvatiti što predstavlja stvarnu opasnost za pacijente”, smatraju autori studije.

 

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: bakterije, muška brada,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE