Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

U Muzeju grada Šibenika izložba ‘Šibenske sportske skaline’

Ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević istaknuo je koliko je ponosan na ostvarenje ove velike izložbe

Objavljeno 22.08.2018
Alan Srčnik

Izložbu „Šibenske sportske skaline-crtice iz povijesti šibenskog sporta“, nastalu prema istoimenoj knjizi šibenskog profesora Zlatka Jurića, otvorio je u utorak navečer u Muzeju grada Šibenika Ivica Tucak, trofejni hrvatski vaterpolski izbornik.

„Zahvaljujem profesoru Juriću na trudu i radu oko knjige i izložbe kojom je nastojao približiti uspjehe šibenskog sporta i Šibenčanima i svima ostalima. To je cijela jedna priča o sportovima i imenima koja su zadužila hrvatski i svjetski sport. Ima tu priče o puno sportova, ali svi znaju da je Šibenik grad Dražena Petrovića, Renata Vrbičića, Perice Bukića, Danire Nakić, Darija Šarića i da ne nabrajam dalje. Počašćen sam što sam upravo ja dobio čast proglasiti ovu izložbu otvorenom i nadam se da ćete uživati u vrhunskim uspjesima šibenskih sportaša koji su ovdje prikazani. Nadam se da će ova izložba još više dočarati koliko sport znači za Šibenik i za cijelu Hrvatsku, a nama sportašima da svojim medaljama pokušamo proširiti ovaj izložbeni prostor“ kazao je Ivica Tucak.

Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Šibenika i profesora kineziologije Zlatka Jurića.

Izložba je fokusirana na nogomet, košarku, vaterpolo, veslanje i jedrenje, a dio je posvećen i navijačima šibenskih klubova Funcutima i sportskim objektima te ostalim sportovima.

„U suradnji s kustosima pokušali smo prikazati crtice iz povijesti šibenskog sporta, baš kao i u knjizi. Izabrali smo pet prioritetnih sportova, a ni ostali nisu zapostavljeni već jednostavno ne bi sve stalo ovdje već bi trebala jedna velika sportska dvorana. Ovdje možete vidjeti pet medalja Perice Bukića, Vedrana Jakšića, Ivice Tucka. Formirali smo posebnu priču i nadam se da ćete uživati u razgledavanju“ kazao je prof. Zlatko Jurić.

Ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević istaknuo je koliko je ponosan na ostvarenje ove velike izložbe.

„Šibenik doživljavam kao svoju obitelj i svaka medalja i artefakt i predmet ovdje izložen gledam kao da je izašao iz moje kuće. Sve me ovo veseli, ovaj karting, ove medalje, sve što je izloženo i drago mi je što smo ovu izložbu napravili i omogućili svima da upoznaju veliku šibensku sportsku povijest“ kazao je Krnčević.

Na spomen sporta u Šibeniku svima na pamet padne legendarni Dražen Petrović čija je veliki eksponat izložen u Muzeju, a na otvaranju izložbe prisjetila ga se i majka Biserka Petrović koja je kazala kako uskoro kreće snimanje filma o Draženovu životu.

„Dražen je toliko prisutan i neizostavni je dio Šibenika, on je svoj grad svugdje nosio sa sobom, nosio ga je u srcu. Kazao je za CNN kako je to najljepši grad na svijetu i kako kad prođete po gradu sve doznate. Dražen je ovih dana dobio priznanje i uvršten je među najbolji 50 NBA igrača svih vremena, a to nijednom Europljaninu nije uspjelo, to je više od Kuće slavnih i treba biti na ponos Šibeniku i svima nama“ kazala je Biserka Petrović.

Izložba će u Muzeju grada Šibenika biti otvorena do 24. rujna.

(Hina)

Tagovi: mujez grada šibenika, Šibenik, Šibenske sportske skaline-crtice iz povijesti šibenskog sporta, zlatko jurić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE