Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

U Osijeku počela izgradnja dva reciklažna dvorišta

Dva nova reciklaža dvorišta "Gornji grad" i "Retfala" počela su se graditi u utorak u Osijeku

Objavljeno 05.02.2019
Tamara Lemajić

Dva nova reciklaža dvorišta “Gornji grad” i “Retfala” počela su se graditi u utorak u Osijeku gdje je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo kako su reciklažna dvorišta važan dio infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom.

Ćorić je u Osijeku rekao da je Hrvatska preuzela “vrlo ambiciozne ciljeve odvajanja otpada do 2020., ali i izgradnje dijelova infrastrukture učinkovitog gospodarenja otpadom”, pa stoga sve jedinice lokalne samouprave, u suradnji s nadležnim državnim institucijama, u idućem razdoblju trebaju učiniti maksimalan napor u ostvarivanju tih ciljeva.

Taj put nije lagan, ali ovakvi projekti pokazuju da je to moguće, ocijenio je ministar Ćorić.

Na tvrdnju novinara da neki gradovi kasne s odvajanjem otpada i na pitanje koliko je realno da planirani ciljevi budu ostvareni do 2020., Ćorić je odgovorio kako bi volio da su neke aktivnosti, poput sufinanciranja izgradnje reciklažnih dvorišta ili nabave spremnika za otpad, koje su odrađene u posljednjih godinu i pol dana, napravljene prije 10 ili 15 godina, ali to se, nažalost, nije dogodilo.

No, dodao je i kako to nije nikakav alibi.

Vjerujem da će nabava spremnika, o čemu bi Vlada trebala odlučivati ovog tjedna, te izgradnja recilažnih dvorišta i sortirnica u idućem razdoblju, biti oni dijelovi infrasturkutre, koji će, uz dobru edukaciju i informiranost građana, imati dovoljno jak sinergijski učinak za dostizanje planiranih ciljeva, rekao je Ćorić.

Dodao je i kako je svjestan da neke jedinice lokalne samouprave “nešto slabije reagiraju ili kasne s ovakvim aktivnostima”, na što, rekao je, ministarstvo ne može utjecati, ali i naglasio kako je uvjeren da na svim razinama postoji svijest o potrebi iskoraka u području zaštite okoliša.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je da nakon rješavanja imovinskih odnosa preostaje izgraditi i reciklažno dvorište “Donji grad”, a uz postojeće dvorište “Jug 2” Osijek će, uz pomoć Vlade, ispuniti zakonske obveze o izgradnji takvih dvorišta.

Ponoš: Uz gradnju reciklažnih dvorišta, važna je edukacija građana  

Dodao je kako je izgradnja tri nova reciklažna dvorišta vrijedna oko 12 milijuna kuna, od čega je više od 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Na taj način podižemo razinu odgovornosti u razvrstavanju otpada gdje je cilj 50 posto, sada smo između 20 i 30 posto, a nakon izgradnje tih recikažnih dvorišta to će biti daleko više, rekao je Vrkić.

Kako je istaknuto, u novim reciklažnim dvorištima moći će se odlagati 42 vrsta otpada, uključujući i obradu glomaznog otpada, a završetak gradnje dva danas započeta reciklažna dvorišta očekuje se krajem lipnja.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Dubravko Ponoš upozorio je kako će reciklažna dvorišta “ostati mrtvo slovo na papiru, ako se ne uloži trud u edukaciju građana”, za što su Grad i Županija također aplicirali za EU sredstva.

Zamoljen da komentira tvrdnje objavljene u tjedniku “Nacional” da je do požara u hidroelektrani “Dubrovnik” došlo zbog neprimjerene i visokozapaljive izolacije, ministar Ćorić je odgovorio  kako “nitko više od njega ne želi da se ova istraga što prije završi, i da se utvrde odgovorni”.

“Očekujem da će policija te dubrovačko općinsko i županijsko državno odvjetništvo odraditi svoj dio posla, a napise u spomenuom tjedniku ne želim komenitarati”, rekao je Ćorić.

(Hina)

Tagovi: ivan vrkić, Osijek, reciklažno dvorište, tomislav ćorić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE