Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

U Osijeku prvi put održana konferencija o blockchainu i kriptovalutama

Blockchain i Cryptodays u Osijeku

Objavljeno 24.10.2020
Darija Kovačić

U Osijeku se od 22. do 24. listopada 2020 prvi put održala konferencija “Blockchain i Crypto days”. Na trodnevnom događanju posjetitelji su imali prilike naučiti nešto više o funkcioniranju blockchain tehnologije, mogućnostima
primjene i prednostima koje njezina primjena donosi.

Prvog dana konferencije, u četvrtak 22. listopada, u Kulturnom centru grada Osijeka održana su predavanja namijenjena ugostiteljima, trgovcima, obrtnicima, vlasnicima webshopova i mjenjačnica, te im je predstavljena mogućnost primjene kriptovaluta u svakodnevnom poslovanju. Predavanja je organizirala zagrebačka tvrtka Elekctrocoin d.o.o. koja se bavi posredovanjem u trgovanju kriptovalutama i provođenjem kripto uplata te tako trgovcima u Hrvatskoj i ostatku Europske unije omogućuju prihvaćanje uplata u kriptovalutama. Sudionicima predavanja predstavljen je servis PayCek koji trgovcima, ugostiteljima i udrugama omogućava primanje kriptovalutnih uplata.

U petak 23.listopada na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) održan je niz predavanja na temu blockchain tehnologije, s primjerima iz prakse. Doc.dr.sc Mirko Köhler održao je predavanje “FERIT: karika u lancu” kojim je predstavio aktivnosti fakulteta u području Blockchain tehnologije. Tehnički edukator Bruno Škvorc održao je predavanje “UBIKchain i Substrate ili kako izgraditi svoj blockchain u sat vremena”

Nikola Škorić iz tvrtke Electrocoin proveo je prisutne kroz povijest blockchain tehnologije u Hrvatskoj te predstavio rad Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK). Predavanje na temu “Blockchain i energija” održao je dr.sc. Marko Vukobratović iz osječke tvrtke Base58. Base58 d.o.o., tvrtka je specijalizirana za istraživanje i razvoj naprednih elektroenergetskih mreža i nepromjenjivih podatkovnih rješenja temeljenih na blockchain-u i tehnologijama decentralizirane evidencije zapisa.

Po završetku predavanja održan je panel na temu “Decentralizirane financije- istinska inovacija ili igra za naivce” u kojem su sudjelovatli Edi Sinovčić iz Shard Labs-a, Ivan Glavaš iz Griffon Asset Managementa, Filip Šaravanja iz HANFA-e, uz moderatora Luku Sučića iz Meta change capitala.

Posljednjeg dana konferencije u subotu, 24.listopada, na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek s početkom u 11 sati, održana je radionica “Polkadot u detalje” na kojoj su predstavljene osnove Polkadot blockchaina, Substrate, Kusama, Edgeware i Moonbeam, kao i NPoS, XCMP arhitektura i SPREE moduli. Na radionici je prikazano nekoliko primjera korištenja ovih tehnologije, a drugi dio radionice bio je rezerviran za pitanja i raspravu.

Uslijed trenutne situacije izazvane pandemijom COVID-19 u Republici Hrvatskoj te uz poštivanje epidemioloških mjera broj sudionika na konferenciji bio je ograničen, no svi zainteresirani događanja su mogli pratiti putem ZOOM aplikacije.

Tagovi: blockchain tehnologije, ferit, financije, konferencija, kriptovalute,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE