Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

U riječkom KBC-u kliničke slike pacijenata teže nego u prijašnjim fazama

"Mnogo brže pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom razvijaju teži oblik bolesti te završavaju u intenzivnoj njezi"

Objavljeno 07.04.2021
Ivona Amidžić

U riječkom KBC-u dosad je najviše pacijenata koji se liječe od covida-19, čak 197, a kliničke slike pacijenata su, prema dojmu liječnika, teže nego u prijašnjim fazama, rekao je u srijedu ravnatelj KBC-a Alen Ružić.

U prosincu, tijekom drugog vala pandemije, u jednom je danu u KBC-u bilo najviše 164 pacijenata, dodao je.

“Mnogo brže pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom razvijaju teži oblik bolesti te završavaju u intenzivnoj njezi. Smanjila se i prosječna dob pacijenata, tako da je sad oko 60 godina”, istaknuo je Ružić.

Dodao je da je zasad premali uzorak za izradu kvalitetne znanstvene analize te da se rečeno temelji na dojmovima.

Ravnatelj Ružić govorio je na konferenciji za novinare, organiziranoj nakon radnog sastanka predstavnika riječkog KBC-a, županijskog Doma zdravlja i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ureda HZZO-a u Rijeci i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHoM) za Primorsko-goransku županiju u povodu Svjetskog dana zdravlja.

Ružić je zahvalio svim djelatnicima u zdravstvu na velikom trudu i predanosti.

“Daju sve od sebe, rade u smjenama u prosjeku 12 sati, ulažu velike fizičke i psihičke napore”, istaknuo je.

Predsjednik županijskoga KoHOM-a Leonardo Bressan istaknuo je da je ta koordinacija pokrenula zajedničke sastanke sa zdravstvenim ustanovama u Primorsko-goranskoj županiji 2010. i da se od tada redovito održavaju jedanput na godinu.

To je tajna stabilnoga i dobrog zdravstvenog sustava u županiji, ocijenio je.

Rekao je kako vjeruje da će se stanje s pandemijom stabilizirati sljedećih tjedana te je pozvao građane da “ne nasjedaju na neprovjerene informacije o efikasnosti ili kvaliteti pojedinih cjepiva”.

“Mi u Hrvatskoj nismo imali nuspojava nakon cijepljenja i treba imati povjerenja u epidemiologe”, istaknuo je.

Voditelj Epidemiološke službe županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je kako su svi u zdravstvenom sustavu preopterećeni, a u tijeku je i kampanja cijepljenja.

Nastavlja se cijepljenje drugom dozom, a od preostalih količina cjepiva počet će se cijepiti prvom dozom. Očekuje se da će od posljednjeg tjedna u travnju u županiju stizati povećane količine cjepiva pa bi trebala početi masovna kampanja cijepljenja prvom dozom više tisuća ljudi, rekao je. “Počeli bismo tada i s trećom fazom, odnosno radno aktivnim stanovništvom, i to najizloženijim skupinama zbog njihove društvene i gospodarske uloge”, istaknuo je Rončević.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: kbc rijeka, pacijenti, teža kliničkaslika, teži oblik, teži oblik bolesti,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE