Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

U Sloveniji u zadnja dva dana otkriveno 27 ilegalnih miganata, dio već vraćen Hrvatskoj

U Sloveniji u zadnja dva dana otkriveno 27 ilegalnih miganata, dio već vraćen Hrvatskoj

Objavljeno 15.11.2018
Marko Leskovar

Slovenska policija objavila je u četvrtak da je u zadnja dva dana otkrila 27 ilegalnih migranata na području djelovanja policijskih uprava Koper i Novo Mesto, a dio ih je već vraćen u Hrvatsku, dok ostali čekaju sa završetkom postupaka.

Riječ je o državljanima Pakistana, Afganistana, Turske i Bangladeša, a za sada nije poznato hoće li netko od njih u Sloveniji zatražiti azil.

Uhvaćeni migranti koji u Sloveniji nakon što ih policija otkrije izjave da će u zemlji zatražiti azil, nakon čega ne čekajući rješenje odlaze prema sjeveru Europe što tijela vlasti vide kao zloporabu instituta međunarodne zaštite, a nešto povećani migrantski tijek od početka ove godine ponukao je oporbu da zatraži učinkovitiji nadzor granica.
Slijedeći će tjedan u parlamentu biti održana izvanredna sjednica o marakeškoj deklaraciji, nakon zahtjeva oporbe da se Slovenija povuče iz globalnog dogovora o migracijama, postignutog u Ujedinjenim narodima prije nekoliko mjeseci i ne prisustvuje sastanku u Marakešu koji se održava na tu temu idućeg mjeseca.

Ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je međutim u četvrtak nakon sjednice vlade da će Slovenija u Marakešu na skupu koji bi trebao donijeti deklaraciju o migracijama biti prisutna i da prihvaća sporazum.
Vlada podržava globalni dogovor o migracijama postignut u UN-u, kazao je Cerar, dodavši da će se u Marakešu donijeti neobvezujući politički  dokument koji ne obvezuje zemlje koje taj dokument podrže da promijene svoje zakone o migracijama, da na tom području one ostaju suverene.

Dapače, globalni sporazum o migracijama omogućit će, rekao je Cerar, međunarodnu suradnju na sprječavanju nezakonitih migracija. Nema nikakvog razloga da se Slovenija povuče iz sporazuma UN-a, kazao je Cerar dodajući da države koje to budu učinile  ne koriste ni europskoj niti globalnoj sigurnosti.

Tagovi: hrvatska, migranti, slovenija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE