Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

U splitskom KBC-u obustavljen hladni pogon

U bolnici je trenutno 159 covid pacijenata, a 23 ih je na respiratoru

Objavljeno 31.03.2021
Ivona Amidžić

U KBC-a Split od ponedjeljka su obustavljene operacije iz hladnog pogona, operiraju se samo hitni pacijenti, no, unatoč tome, i dalje obavljaju transplantacije koštane srži i rožnice.

U bolnici je trenutno 159 covid pacijenata, a 23 ih je na respiratoru. Smješteni su na Križinama i Plućnom odjelu.

Ravnatelj bolnice dr. Julije Meštrović je rekao kako je situacija izazovna, ali da je nakon jutrošnjeg obilaska vidio da ljudi rade savršeno, “kao u najboljoj bolnici na svijetu”.

“Zbog ove situacije stalno oslobađamo prostore u bolnici i što god bude trebalo vertikalno oslobađati to ćemo i raditi. Vidjet ćemo u iduća dva dana jer je sve otvoreno. Uglavnom ćemo oslobađati gornje katove bolnice na Križinama. Za sada se širimo na pojedine odjele prema potrebama”, kazao je za Hinu ravnatelj Meštrović

Predstojnik Klinike za infektologiju dr. Ivo Ivić je potvrdio da broj zaraženih covidom raste, da su bolesnici teški te da u bolnici rade puno i s naporom i imaju dovoljno mjesta, no, drži da to sve nije dobro po narodno zdravlje. Smatra da će se zdravstveni djelatnici “namučiti” dok ozdrave sve bolesne.

“Ovakva situacija zdravstveno ne valja za ljude. Sve je više teško bolesnih, umirat će mlađi nego što su do sada umirali i to je sada svima jasno. Mi smo imali i veće brojeve zaraženih, ali smo se nadali da se to više neće ponoviti. Nadali samo se, ali nismo bili sigurni. Sada se, nažalost, pokazalo da su naše nade uzaludne jer će se ta epidemija širiti sve dok ne budemo uspjeli naći lijek i dovoljno cjepiva da sve procijepimo”, rekao je Ivić.

Dotad, kaže, ostajemo na onome na čemu smo bili 1. ožujka 2020. “Moramo se čuvati virusa i ne širiti infekciju”, poručio je.

U bolnici je za sada veliki problem i nedostatak medicinskih sestara kojih, po riječima glavne medicinske sestre Marije Grančić, u toj bolnici nedostaje 150, a u pomoć im dolaze sestre s drugih odjela.

Unatoč pandemiji, povremenim problemima s velikim brojem oboljelih od koronavirusa, te ukidanjem operacija iz hladnog pogona dobra je vijest da je u splitskom KBC-u u vrlo kratkom vremenu obavljena već druga transplantacija koštane srži i to je program koji se redovno obavlja, baš kao i program transplantacije rožnice.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: hladni pogon, KBC split, koronavirus, meštrović, operacije, split, zaraženi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE