Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

U Splitu uskoro kazne za neovlašteno korištenje pitke vode! A što je do sada bilo?

Prije nekog vremena hrvatsku javnost je 'oduševila' viralna fotografija, nastala u Splitu, gdje se izvjesni 'majstor' spojio na Dioklecijanov akvadukt

Objavljeno 24.07.2018
Alan Srčnik

Prije nekog vremena hrvatsku javnost je ‘oduševila’ viralna fotografija, nastala u Splitu, gdje se izvjesni ‘majstor’ spojio na Dioklecijanov akvadukt, a kako bi besplatno pitkom vodom zalijevao vrt – pisala je lane Slobodna Dalmacija.

Jednako tako, otprije je poznata činjenica kako tamošnji Vodovod bilježi prilične gubitke vode, akoji nisu prošli ‘vodomjer’ do krajnjeg korisnika.

I zato …

Iz splitske tvrtke “Vodovod i kanalizacija” u utorak su izvijestili o planovima iz dugoročne strategije razvoja do 2030. te najavili da će pojačati kontrole i kažnjavanje onih koji neovlašteno koriste pitku vodu, piše Hina.

Direktor “Vodovoda i kanalizacije” Split Tomislav Šuta najavio je i novi Pravilnik za jednostavnu nabavu koji bi trebao omogućiti transparentnije poslovanje te naglasio da će se konkretne akcije definirati u trenutku donošenja plana poslovanja za svaku tekuću godinu kako bi se mogla pravovremeno osigurati odgovarajuća financijska sredstva.
– Trenutno nam je bitna realizacija aglomeracija Split i Solin, te Kaštela i Trogir. Natječajna je dokumentacija gotova, uskoro bi se trebala provesti javna nabava uz prethodno javno savjetovanje sa svim subjektima. Vrijednost je 2,2 milijarde kuna, a riječ je o nizu postupaka, od nadzora, informiranja do pročiščivača – rekao je Šuta te najavio da će za pročiščivač vode vrlo brzo objaviti i postupak javne nabave za izradu kompletne dokumentacije koja je prilično zahtjevna.
Šuta je potom najavio pojačane kontrole neovlaštenog korištenja pitke vode, ustvrdio je kako se 58 posto odnosi na gubitke u mreži, ali i da se dio gubitaka odnosi na neovlaštenu potrošnju.
– “Vodovod i kanalizacija” poduzimaju sve kako bi smanjili neovlaštenu potrošnju, osnovali smo pravni odjel, naplaćuju se kazne – minimalna je od 15 tisuća kuna naviše, a za pravne osobe kazne su i do 100 tisuća kuna, rekao je Šuta.

(Hina)

Tagovi: akvadukt, neovlašteno korištenje vode, vodovod split,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE