Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

U srijedu nova akcija zaustavljanja prometa kao prosvjed zbog rasta cijena goriva

Nova akcija "#UGASIMOTOR" dogovorena je za srijedu, kada vozače pozivaju da od 15.30 do 16.30 sati ugase motore na svojim vozilima u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno 18.06.2018
Dorotea Hajduković

Nakon što su vozači u hrvatskim gradovima prošlog petka desetominutnim zaustavljanjem prometa prosvjedovali zbog visoke cijene goriva, građanska inicijativa “Stop rastu cijena goriva!” za srijedu je najavila novu akciju, a ovoga puta vozače pozivaju da motore ugase na sat vremena.

“Ova akcija je prvi korak u borbi za jeftiniju i održivu državu iz koje se ne bježi”, priopćili su u ponedjeljak iz građanske inicijative “Stop rastu cijena goriva!”, zahtijevajući snižavanje cijene goriva ispod 9 kuna te smanjenje  trošarine.

Nova akcija “#UGASIMOTOR” dogovorena je za srijedu, kada vozače pozivaju da od 15.30 do 16.30 sati ugase motore na svojim vozilima u cijeloj Hrvatskoj, ističući da im se nakon prošle akcije javljaju na stotine građana s namjerom da se samoorganiziraju u znak prosvjeda protiv rasta cijene goriva.

Iz te inicijative navode kako su, prema policijskom izvješću, 2.572 vozila sudjelovala u petak u blokadama hrvatskih prometnica, a u srijedu očekuju barem 10.000 vozila na kojima će se ugasiti motori. “Iako nam mnogi prigovaraju da je generalna proba bila loša, dobili smo poziv iz Ministarstva financija i rečeno nam je da su spremni za razgovor”, kažu u inicijativi.

Naglašavaju kako ne organiziraju punktove, niti građane, koji se samoorganiziraju i na vlastitu odgovornost sudjeluju u akciji. Napominju kako je bitno osigurati jedan prometni trak za nesmetano kretanje Hitne pomoći, vatrogasaca i policije. Osim vozača osobnih vozila, pozivaju i pješake, bicikliste, motocikliste te vozače svih kategorija da se pridruže akciji.

“Vrijeme je odluke, a ona je na nama. Postanimo odgovorni i preuzmimo odgovornost za svoje postupke.  U srijedu, 20. lipnja od 15.30 do 16.30 ugasimo motore u RH, izađimo na ulice, pokažimo da nam je stalo do naše Hrvatske”, zaključuju u inicijativi “Stop rastu cijena goriva!”.

(Hina)

Tagovi: cijena goriva, gorivo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE