Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sada ljeto

U svečanom mimohodu 52. Đakovačkih vezova 60 skupina iz Hrvatske i svijeta

 Skupine iz SAD-a i Australije folklorna su društva iseljenih Hrvata iz Los Angelesa i Chicaga te Sidneya i Melbournea, dok je Ukrajina zemlja-partner 52. Đakovačkih vezova.

Objavljeno 08.07.2018
Antonela Verković

Središtem Đakova prošao je u nedjelju svečani mimohod 52. Đakovačkih vezova, u kojem je ove godine nastupilo 60 folklornih skupina s 3.000 sudionika iz Hrvatske i svijeta – Australije, SAD-a, Ukrajine, BiH, Srbije i drugih zemalja.

Skupine iz SAD-a i Australije folklorna su društva iseljenih Hrvata iz Los Angelesa i Chicaga te Sidneya i Melbournea, dok je Ukrajina zemlja-partner 52. Đakovačkih vezova. Novost je to što je Ukrajinu ova đakovačka smotra folklora uvela kako bi zemlje-partneri danas-sutra bile ambasadori Vezova u Europi i svijetu.

U dvosatnom mimohodu prikazan je folklor Slavonije i Baranje, drugih krajeva Hrvatske, folklor Hrvata iz bosanske Posavine, Hercegovine, Vojvodine, već spomenuti ukrajinski te slovački, makedonski i drugi folklor.

Nastupili su i kandžijaši, dojdolaši i drugi folkloraši.

Ispred katedrale prolazak mimohoda pratili su domaćini i gosti – đakovački gradonačelnik i predsjednik Đakovačkih vezova Marin Mandarić, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, osječko-baranjski dožupani Petar Lagator i Goran Ivanović, đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić i nadbiskup u miru mons. Marin Srakić te drugi.

Po prolasku središtem grada, od Malog do Strossmayerovog parka, predstavnici svake folklorne skupine zaplesali su na Strossmayerovom trgu veliko šokačko kolo. U nastavku mimohoda centrom grada prošli su i hrvatski ovčari, te više od 40 okićenih svatovskih zaprega Državne ergele Đakovo i privatnih uzgajivača konja, a na kraju i jahači.

Program 52. Đakovačkih vezova nastavljen je svetom misom u katedrali, folklornim programom na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku, gdje će navečer biti i zatvoreni uz tradicionalni program “Slavonijo, zemljo plemenita”, uz izbor najljepših narodnih nošnji.

(Hina)

Tagovi: 52. Đakovački vezovi, Đakovo, mimohod,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE