Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

U Švedskoj uplašeni psi imaju gdje, ali što je s ostalim zemljama? Oprezno s pirotehnikom!

Više od 300 pasa i šest mačaka trebali bi ispratiti godinu u hotelu Clarion Arlanda, u zračnoj luci u švedskoj prijestolnici, kako bi izbjegli glasan prasak vatrometa.

Objavljeno 30.12.2018
Antonela Verković

OK, itekako smo svjesni činjenice kako je ovo najluđe razdoblje u godini, slavi se svakodnevno, na sve moguće načine – bilo pjesmom, pićem, hranom, društvom… Dakako, gotovo uvijek se slavi i petardama.

Ipak, pirotehnika nije igračka i s njome treba iznimno oprezno rukovati i djeci ne dozvoljavati korištenje jer su posljedice kobne!

Policija na to svake godine upozorava, a mi vas podsjećamo. Neizostavno je spomenuti i naše kućne ljubimce kojima je to noćna mora!

Ipak, hotel u Stockholmu misli i na to!

Hotel u Stockholmu ima posebnu ponudu za nervozne životinje.

Više od 300 pasa i šest mačaka trebali bi ispratiti godinu u hotelu Clarion Arlanda, u zračnoj luci u švedskoj prijestolnici, kako bi izbjegli glasan prasak vatrometa.

Hotel Clarion Arlanda nudi uslugu “sretnog psa” od 2013. Zabranom vatrometa u zračnoj luci Arlanda nudi se dobrodošlica plašljivim četveronožnim gostima.

“Prvi smo je ponudili u zemlji, a mnogi su slijedili našu ideju”, rekla je izvršna direktorica hotela Pernilla Johansson za novine Upsala Nya Tidning.

“Sve je počelo kada se gost sa psom čekirao u hotel uoči proslave Nove godine 2012. Shvatili smo da je dobra ideja na taj način privući vlasnike plašljivih pasa”, dodala je.

Osoblje je napravilo malu stazu za šetnju oko obližnjeg jezera Holmsjon, a vlasnici pasa po dolasku dobivaju vrećicu dobrodošlice s kosti za žvakanje.

UPOZORENJE POLICIJE

MUP od 1993. godine provodi operativnu akciju Mir i dobro čiji je cilj u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana ostvari povoljno stanje sigurnosti u segmentu javnog reda i mira, cestovnog prometa i kriminaliteta. Kada je riječ o petardama, policija izdvaja sljedeće:

– pirotehnička sredstva kupujte isključivo u prodavaonicama u kojima je njihova prodaja dopuštena i inzistirajte na izdavanju računa

–  pirotehnička sredstva upotrebljavajte isključivo prema priloženim uputama (sigurnosne upute i upozorenja nalaze se na poleđini svakog pirotehničkog sredstva)

–    pirotehnička sredstva upotrebljavajte isključivo na otvorenom prostoru

–    ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je ”zatajilo” u prvom pokušaju

–   ne bacajte pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama.

Policija još jednom podsjeća da djeci mlađoj od 14 godina nije dopušteno korištenje pirotehničkih sredstva te da je zakonom propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za roditelje/zakonske zastupnike djeteta mlađeg od 14 godina koje uporabi pirotehničko sredstvo.

KUĆNI LJUBIMCI

Ako vaš ljubimac još nema iskustva s pucnjavom, ovim znakovima prepoznat ćete da ga je strah: drhtanje, nemir, dahtanje i pokušaj skrivanja.

Neki ljubimci imaju nagon bježanja, stoga ako ih već izvodite u šetnju, neka obavezno budu na vodilici. U trenutku kada opazite da je vaš ljubimac u panici, najbolje bi bilo da pokušate što više prigušiti vanjske zvukove.

Postoje i razni sedativi za pse, no nemojte davati ništa na svoju ruku nego se svakako posavjetujte sa stručnjakom – veterinarom. Danas postoje i električni uređaji koji polako otpuštaju feromone – miris koji može utjecati na raspoloženje vašeg ljubimca i ublažiti strah. Ono što nikako nije dobro napraviti kada se pas boji je da ga tješite, mazite i grlite.

Oni osjećaju našu energiju i znaju da se brinemo za njih. Pokušajte se ponašati što normalnije, kao da se ništa posebno ne događa. Neki psi se osjećaju sigurnije ako se nalaze na mračnom mjestu, možete ga slobodno pokriti prekrivačem – time ćete malo umanjiti glasnoću pucnjave.

FOTO: Pixabay

Tagovi: doček nove godine, hotel, kućni ljubimci, pirotehnika, stockholm, švedska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE