Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

U svijetu raste konzumacija alkohola

Svijet je tijekom 2017. popio 10 posto više alkohola nego 1990. godine

Objavljeno 13.05.2019
Lucija Tokić

Svijet je tijekom 2017. popio 10 posto više alkohola nego 1990. godine, ponajviše zbog širenja te loše navike u Kini i Indiji, objavili su znanstvenici prošli tjedan.

Po postojećim trendovima, globalna konzumacija alkohola porast će još 17 posto u idućem desetljeću, objavljeno je u časopisu Lancet.

“Svijet nije na putu da ispuni globalni cilj i smanji štetnu upotrebu alkohola”, objavili su autori i pozvali na agresivnije protumjere poput viših poreza i zabrane oglašavanja.

Cilj svjetske zdravstvene organizacije je smanjiti štetnu upotrebu alkohola za 10 posto do 2025.

Alkohol se povezuje s dvjestotinjak bolesti i odgovoran je za tri milijuna smrtnih slučajeva godišnje, od čega su 75 posto muškarci.

Globalno, oko 237 milijuna muškaraca i 46 milijuna žena pati od poremećaja poveznih s alkoholom. Najveća je stopa u Europi i Sjevernoj Americi, za oba spola.

“Prije 1990. većina alkohola konzumirala se u zemljama visokih prihoda, najviše u Europi”, rekao je glavni autor studije Jakob Manthey s Instituta za kliničku psihologiju i psihoterapiju u Dresdenu.

“No obrazac se značajno promijenio. U istočnoj Europi bilježe se velika smanjenja, ali zato konzumacija znantno raste u zemljama srednjih prihoda poput Indije, Kine i Vijetnama”, rekao je.

Alkohol se i dalje najviše pije u Europi i Sjevernoj Americi. U Francuskoj, na primjer, muškarci godišnje popiju 19 litara čistog alkohola, a žene nešto manje od šest. Kombinirano je to oko 12,5 litara.

U Sjedinjenim Državama brojke su nešto niže, 15 litara za muškarce i 4,5 za žene. Kombnirano je to 9,75 litara čistog alkohola.

U Kini muškarci piju 11 litara alkohola godišnje, a žene tri. Prosjek je to od sedam litara.

To je manje nego u SAD-u, ali je problem što za Kineze predstavlja porast od 70 posto u odnosu na 1990.

Do 2030. te će dvije zemlje zamijeniti mjesta. Kinezi će tada u prosjeku piti 10 litara, a Amerikanci će ‘smanjiti’ na 9,5 litara.

Indijci još uvijek ne piju previše, u prosjeku šest litara alkohola po glavi, ali to je dvostruko više nego 1990., a stručnjaci im predviđaju porast za 50 posto u idućem desetljeću.

Po regijama, najmanja je konzumacija u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, tipično manje od litre po odrasloj osobi na godinu.

Najveća je u srednjoj i istočnoj Europi, gdje je nekoliko zemalja s više od 12 litara u prosjeku.

Neslavno prvo mjesto drži Moldavija s 15 konzumiranih litara čistog alkohola, a slijede Rusi, Francuzi i Portugalci.

Najveći udio globalne konzumacije alkohola otpada na žestoka pića, 45 posto, na pivo 15 posto, a 12 na vino.

Više od četvrtine smrti povezanih s alkoholom su nesreće i nasilni događaji, a po petina se odnosi jednako na probleme probavnog sustava i krvožilnog sustava.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: alkohol, svijet,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE