Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

U tijeku saniranje onečišćenja mora u Raškom zaljevu

Navedeno je da je, u skladu s Planom intervencija od iznenadnog onečišćenja na moru. Lučka kapetanija Pula aktivirala Županijski operativni centar

Objavljeno 23.06.2018
Alan Srčnik

Lučka kapetanija Pula provodi koordiniranu akciju uklanjanja onečišćenja mora u Raškom zaljevu, do kojega  je došlo uslijed istjecanja goriva iz spremnika stranog teretnog broda tijekom boravka na vezu u luci Trget, priopćilo je u petak Minsitarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Navedeno je da je, u skladu s Planom intervencija od iznenadnog onečišćenja na moru. Lučka kapetanija Pula aktivirala Županijski operativni centar (ŽOC) koji je potvrdio da je situacija pod kontrolom.

Uz Pulsku kapetaniju u akciju su uključeni i Lučka ispostava Raša i Županijska služba zaštite okoliša, a od 10,30 sati na poziciji su angažirana plovila tvrtke specijalizirane za suzbijanje i uklanjanje onečišćenja mora i morskog okoliša, čiji su djelatnici odmah ograničili širenje onečišćenja plutajućim branama te počeli uklanjati onečišćenja.

U priopćenju stoji da inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavljaju inspekcijski nadzor teretnoga motornog broda za kojega je utvrđeno da je prouzročio onečišćenje, a riječ je o brodu “Fidelity”dužine 115,3 metara i nosivosti 5395 bruto tona, koji plovi pod libanonskom zastavom.

Prema prvim procjenama iz brodskoga spremnika isteklo je između pet i 15 tona srednje teškoga pogonskog goriva tijekom postupka ukrcaja goriva, dok je brod bio na lučkom vezu, gdje je odmah i zadržan do okončanja inspekcijskih i očevidnih radnji.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je da je radi pružanja pomoći u osiguravanja plovnoga područja zahvaćenog onečišćenjem, u akciju je uključen i brod Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH), a u petak od 11,40 sati na snazi je privremena zabrana odvijanja pomorskog prometa u Raškom zaljevu, dok se ne utvrdi materijalna šteta na plovilima zahvaćenim onečišćenjem.

Prvu dojavu o mogućem onečišćenju mora u luci Trget službenicima Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) uputio je u petak ujutro u 7,38 sati očevidac – uzgajivač dagnji putem Županijskoga dojavnog centra ŽC 112 Pula, koji je obavijestio Lučku kapetaniju Pula.

U mjestu Trget u Raškom zaljevu, na istočnoj obali Istre, nedaleko luke Bršica, u petak ujutro oko 5 sati došlo je do ozbiljnog ekološkog incidenta u kojem je veći dio zaljeva onečišćen teškim gorivom, odnosno naftom, doznaje se u Lučkoj upravi Rabac.

Prema neslužbenim informacijama do istjecanja nafte najvjerojatnije je došlo iz nekog od brodova u obližnjoj luci Bršica, transportnoj luci za stoku i drvo.

“Trenutno su sve nadležne inspekcije i službe na terenu i utvrđuju se točne okolnosti nastanka onečišćenja. Poduzimaju se sve zakonom propisane mjere sanacije nastale štete te je već u tijeku sanacija koju provodi Dezinsekcija d.o.o. iz Rijeke”, priopćila je ravnateljica Lučke uprave Rabac, u čijoj je nadležnosti i Trget, Antonela Mohorović Kožuh.

Onečišćenje je, dodala je, većih razmjera, ali se za sada ne može reći koliko je goriva iscurilo u more.

(Hina)

Tagovi: onečišćenje, trget,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE