Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

U Varaždinu strože mjere među kojima i obustava rada ugostiteljskih objekata

Privremena obustava rada ugostiteljskih objekata je od 21. studenog do 04. prosinca 2020.

Objavljeno 21.11.2020
Darija Kovačić

Stožer civilne zaštite RH u petak je donio odluku o postrožavanju epidemioloških mjera za područje Varaždinske županije, a među njima je i ona o privremenoj obustavi rada svih ugostiteljskih objekata, od 21. studenog do 4. prosinca.

Među odlukama je i zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na otvorenom, na kojima je nazočno više od 20 osoba na jednom mjestu, kao i zabrana svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima. Privremeno se obustavlja rad svih ugostiteljskih objekata, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane.

Nacionalni je stožer donio i odluku da se na vjerskim okupljanjima i obredima u zatvorenim prostorima broj nazočnih ograničava s obzirom na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurano najmanje četiri kvadratna metra površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Uz to, obveza je da na ulazu u objekt bude jasno istaknuta obavijest o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne.

Odlukom se privremeno obustavljaju i profesionalne umjetničke izvedbe i programi, izložbe, sajmovi i slične manifestacije te kino projekcije. Obustavljaju se i amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programi.

Privremena se obustavljaju i sportskih natjecanja i organizirani treninzi u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta, poput nogometa, rukometa ili košarke, a privremeno se obustavlja i korištenja sportskih terena, sportskih centara i rekreacijskih centara za sportove i sportske aktivnosti u kojima dolazi do fizičkog kontakta.

Sve trgovine imaju obvezu da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Također moraju osigurati obvezno dezinficiranje ruku kupaca prije ulaska u njihov prostor te dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog.

U Varaždinskoj županiji zabranjuju se posjeti korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe te odrasle osobe s invaliditetom, a zabranjuju se i izlasci korisnika izvan dvorišta objekta pružatelja usluga smještaja starijih i nemoćnih osoba te odraslih osoba s invaliditetom, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili drugim opravdanim razlozima, kada odluku o tome donosni ravnatelj ili druga ovlaštena osoba.

Stožer civilne zaštite RH u svojoj odluci o nužnim epidemiološkim mjerama za područje Varaždinske županije navodi i nekoliko preporuka. Jedna je da se privatna okupljanja ograniče na članove iz najviše dva različita kućanstva. Sjednice skupština i vijeća trebale bi se održavati, kad god je to moguće, putem videokonferencija ili drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu, a jedinice lokalne samouprave s područja Varaždinske županije trebale bi obustaviti iznajmljivanje i drugo korištenje društvenih domova u svojem vlasništvu za sve vrste okupljanja.

Dvije se preporuke odnose na poslodavce koji bi trebali organizirati rad uz što veću međusobnu udaljenost radnika i održavanje minimalnog fizičkog razmaka od najmanje dva metra te obvezno provjetravanje prostorija u kojima se radnici zadržavaju.

(Hina)

Foto: arhiva

Tagovi: koronavirus nacionalni stožer civilne zaštite, obustava, preporuke, stožer, Varaždin,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE