Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

U Zagrebu na 12 lokacija besplatno brzo antigensko testiranje na Covid

Svrha brzog antigenskog testiranja da se što prije u populaciji identificiraju pozitivni

Objavljeno 23.11.2020
Ivona Amidžić

Besplatno brzo antigensko testiranje na SARS-CoV-2 počelo je u ponedjeljak na 12 lokacija u Zagrebu, u organizaciji zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i u suradnji s gradskim domovima zdravlja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nazočio je početku drive-in testiranja ispred jedne od 12 lokacija, ambulante Doma zdravlja – Centar u Sigetu.

U izjavi novinarima istaknuo je da na tome rade već skoro mjesec dana. Zahvalio je ravnateljima domova zdravlja – Istok, Zapad i Centar i svim ispostavama zagrebačkih domova zdravlja na kojima se provodi besplatno brzo antigensko testiranje.

Rekao je da su na svih 12 punktova danas i sutra popunjeni termini, po 1200 ljudi. Najavio je da za početak idu sa 60.000 testova, a ovisno o interesu građana povećavat će taj broj.

Naglasio je da to testiranje ima trojaku ulogu – prvo i najvažnije je zaštita zdravlja građana Zagreba, a zatim  ovo testiranje služi za brzu detekciju SARS-CoV-2  te za eventualnu potvrdu Covida – 19.

Dodao je da su u Gradu Zagrebu prvi u Hrvatskoj, jutros u 9 sati,  krenuli s testiranjem brzim antigenskim testovima. “Vidite po automobilima ovdje i interesu građana da smo dobro odlučili”,  rekao je Bandić.

Veliki interes Zagrepčana za brzo testiranje

Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar Antonija Balenović potvrdila je da je veliki interes građana za brzo testiranje.

Naglašava kako je od početka bio strateški plan da to testiranje, iako je brzo, bude i točno, pouzdano, da ta informacija bude proljeđena svima kojima treba, te da se ne stvaraju gužve, zbog čega je i određeno 12 lokacija za testiranje.

Posljednjih tjedana rađene su velike pripreme i ravnatelji sva tri doma zdravlja sa svim svojim djelatnicima itekako su se potrudili da to sve  bude organizirano onako kako treba, sukladno epidemiološkim mjerama, dodala je Balenović.

Ističe da se u sva tri doma zdravlja na određenim lokacijama rade brzi antigenski testovi, ali također i klasični PCR testovi, kako bi se na pravi, zdravstveni način imala stvarna i stručna podrška koja je i u svojstvu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, osigurana.

Zahvalila je stručnjacima ali i građanima, koji nakon testiranju “moraju pokazati i svoju određenu i društvenu i zdravstvenu odgovornost”.

Rekla je da ukoliko bude veći interes građana moći će osigurati dodatne smjene.

“Možemo osigurati i duplo i troduplo veću protočnost, a to ćemo vidjeti kako bude interes, a naravno sve opet sukladno prateći situaciju da se ne stvaraju velike gužve niti nikakvih vrsta nervoza”, poručila je.

Građani se na testiranje mogu naručiti putem posebne digitalne platforme – aplikacije http://brzitest.com.hr/. One koji nemaju mogućnost online prijave mogu naručiti njihovi izabrani liječnici obiteljske medicine ili liječnici iz izdvojenih COVID-19 ordinacija.

Svrha brzog antigenskog testiranja da se što prije u populaciji identificiraju pozitivni

Na novinarsko pitanje ne bi li bilo logičnije da ako je netko negativan na brzom antigenskom testu, odmah ide na PCR test, a ne da čeka dan-dva za PCR testiranje, rekla je da ako je netko negativan, može biti osoba koja ima simptome ili ih nema, tj. ima kontakt sa zaraženim, a svejedno nema simptome.

“Znači, ovo testiranje (brzo antigensko) je omogućeno da se što prije identificiraju u populaciji pozitivni i to je njegova svrha. A naravno ako ima negativnih, da se i sa njima treba baviti na način da se oni svi moraju javiti izabranom svom obiteljskom liječniku; i ukoliko su imali simptome ponovit će se ili ovo testiranje ili PCR”, istaknula je Balenović.

Napomenula je da na lokacijama na testiranje postoji mogućnost za oba testiranja – brzog antigenskog i PCR testiranja, a to sve će biti koordinirano sa izabranim liječnicima obiteljske medicine, kako bi se sve moglo pravovremeno evidentirati.

Gradonačelnik Bandić nije htio, na upite novinara, komentirati podnošenje kaznene prijave Političke platforme Možemo i Zagreb je NAŠ, zbog navodnog nezakonitog pogodovanja oko sljemenske žičare. “Jer, danas je samo Covid”, rekao je.

Na inzistiranje novinara da odgovori  Bandić je poručio da će odgovor dobiti od nadležnih ureda koji rade taj posao.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: antigensko testiranje, besplatno, covid, testiranje, zagreb,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE