Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Zagrebdanas.hr: U Zagrebu obilježen 12. Dan mimoza: U godini dana značajno smanjen broj oboljelih

Rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života. Među najvažnijim je uzročnicima bolesti dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, a najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji ih uzrokuju su tipovi virusa 16 i 18.

Objavljeno 19.01.2019
Marko Leskovar

Tradicionalnom simboličnom podjelom mimoza uz poruke o važnosti prevencije raka vrata maternice u subotu je na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježen 12. Dan mimoza, koji je ove godine protekao u pozitivnom ozračju vijesti o značajnom smanjenju broja oboljelih u godini dana – piše Zagrebdanas.hr.

Obilježavanje Dana mimoza organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka.

“Napokon, nakon dvanaest godina održavanja Dana mimoza, mogu s radošću reći da se broj oboljelih žena od zloćudne bolesti raka vrata maternice značajno smanjio”, rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga.

Prema podacima o pojavnosti raka maternice kod žena, od održavanja prvog Dana mimoza 2008. godine, oboljelih od invazivnog raka vrata maternice, kako je napomenuo, svake je godine bilo oko 380 žena.

“S ushićenjem mogu reći radosnu vijest: najnoviji podatak registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nam govori da je taj broj značajno niži – 280 žena je oboljelo”, kazao je Eljuga.

Istaknuo je kako to jest značajno manje, ali da to ne znači da nema prostora da taj broj bude značajno niži. “Hrvatska je po pojavnosti i mortalitetu negdje u sredini europskog prosjeka. I tih 280 oboljelih žena jako je veliki broj. Naša je želja i cilj da taj broj bude značajno niži”, poručio je Eljuga.

Pozvao je sve adolescentice, učenice osmih razreda osnovne i prvog razreda srednjih škola, da se cijepe protiv humanog papiloma virusa, uzročnika raka grlića maternice, a sve žene da odlaze na redovite ginekološke preglede te da se odazovu na poziv za obavljanje ginekološkog pregleda s papa testom koje dobiju u sklopu nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Dvanaesti Dan Mimoza, kojim se obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, posjetio je i ministar zdravstva Milan Kujundić koji je tom prilikom također podsjetio na mogućnost prevencije te zloćudne bolesti razvojem svijesti o važnosti redovitih pregleda i cijepljenja.

“Dvije stvari je važno istaknuti: jedno je cijepljenje, a drugo su redoviti pregledi. Mi već desetak godina u Hrvatskoj imamo besplatno organizirane screening programe gdje uzimanjem brisa za citologiju zapravo otkrivamo bolest u ranoj fazi, kada je ona izlječiva. Dakle – cijepljenje i redoviti odlasci na pregled izrazito smanjuju pojavnost karcinoma cerviksa”, rekao je ministar.

Akcijom se nastoji osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva zdravstva RH koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj. To su edukacija i besplatno cijepljenje za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole protiv HPV-a te Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

 

Podjela letaka o najvažnijim informacijama

Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza, građani su u subotu na Cvjetnom trgu imali prilike razgovarati s liječnicima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice. Mimoza je izabrana simbolički, kao izrazito nježan i osjetljiv cvijet koji je istodobno i vrlo otporan, jer cvijeta i zimi – a upravo takvu otpornost trebaju žene koje se suočavaju s tom opakom bolešću.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić istaknula je kako je cilj kontinuiranog obilježavanja Dana mimoza informirati, educirati, i potaknuti građane da promišljaju o svom zdravlju, “a da u isto vrijeme koriste i sve pogodnosti koje im pružaju određeni programi javnozdravstvenih aktivnosti”, kojima se Grad Zagreb između ostalog priključuje sudjelovanjem u nabavci cjepiva za HPV.

Rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života. Među najvažnijim je uzročnicima bolesti dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, a najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji ih uzrokuju su tipovi virusa 16 i 18.

Većina spolno aktivnih osoba tijekom svog života zarazit će se HPV virusom, ali će se kod većine osoba infekcija spontano povući zahvaljujući djelovanju imunološkog sustava. Smatra se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom, te da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba. Samo kod malog broja žena dolazi do razvoja karcinoma, čiji su simptomi nespecifični i rijetki.

Danas postoji učinkovito cjepivo protiv HPV-a kojim se cijepi djevojčice i dječake prvih razreda srednje škole, a koje je od 2015. besplatno dostupno u cijeloj Hrvatskoj.

Obilježavanju 12. Dana mimoza u subotu se na Cvjetnom trgu pridružio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner. “Svake godine sam ovdje jer mislim da je preventiva od ključne važnosti, posebno kad se radi o bolesti kao što je karcinom vrata maternice, dakle bolesti koja se dobrim dijelom može spriječiti”, rekao je Renier.

“Imamo nažalost cijeli niz zloćudnih tumora na koje ne možemo puno utjecati – možemo ih danas puno bolje liječiti nego što smo nekad mogli, ali ih ne možemo spriječiti. A ovo je jedna od bolesti koje dobrim dijelom možemo spriječiti, što se ostvaruje podizanjem svijesti o mogućnostima prevencije”, poručio je.

Tagovi: dan, mimoze, obilježavanje, zagreb,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE