Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Udruga obiteljskih domova traži testiranje svih korisnika pri otpustu s liječenja

"Čak i kada se pokaže da su pozitivni, bolnice im ne osiguravaju izolaciju i daljnju potrebnu zdravstvenu i drugu skrb, već o toj činjenici samo obavijeste predstavnike domova"

Objavljeno 22.10.2021
Ivona Amidžić

Udruga obiteljskih domova upozorila je u petak da se korisnici obiteljskih domova često s bolničkog liječenja vraćaju zaraženi covidom-19 pa je od nadležnih zatražila obvezno testiranje svih korisnika pri otpustu s liječenja, a u slučaju zaraze izolaciju i skrb u istoj bolnici.

U otvorenom pismu Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, udruga je navela da ovih dana svjedoče tome da se korisnici obiteljskih domova često s bolničkog liječenja vraćaju zaraženi koronavirusom, napominjući da se po otpuštanju s liječenja testiraju samo necijepljeni korisnici.

“Čak i kada se pokaže da su pozitivni, bolnice im ne osiguravaju izolaciju i daljnju potrebnu zdravstvenu i drugu skrb, već o toj činjenici samo obavijeste predstavnike domova organizirati samoizolaciju”, upozorili su iz Udruge.

Zatražili su stoga obavezno testiranje svih korisnika obiteljskih domova pri otpustu s bolničkog liječenja te da se korisnicima, koji se zaraze u bolnici, osigura izolacija i druga potrebna zdravstvena skrb u bolnici u kojoj su zaraženi kako ne bi došlo do širenja zaraze na druge korisnike.

Odgovornost na obiteljskim domovima u koje se brojni korisnici s liječenja vraćaju zaraženi

Iz Udruge obiteljskih domova navode da su se obratili ministarstvu kako bi skrenuli pozornost na zabrinjavajući trend koji su primijetili u posljednjih nekoliko dana.

S terena im, kažu stižu informacije o tome kako su brojni korisnici obiteljskih domova po povratku s liječenja pozitivni na covid-19, a to znači, smatraju da su zarazi izloženi u bolničkom sustavu te da sva daljnja odgovornost pada na predstavnike obiteljskih domova.

Smatraju nedopustivom takvu praksu jer, upozorili su nije moguće za svakog korisnika osigurati odgovarajući izolaciju od drugih korisnika s obzirom na to da se nerijetko s bolničkog liječenja istovremeno vrati nekoliko zaraženih korisnika.

Predstavnici obiteljskih domova zaključili su da se time iznimnoj opasnosti izlažu svi drugi korisnici, bili cijepljeni ili ne jer je, kako su naveli očito je da su postojeća cjepiva manje učinkovita u slučaju zaraze vladajućim delta sojem.

Udruga obiteljskih domova zatražila je također žurnu reviziju postojećih odluka kojima se uređuje primitak i otpuštanje s bolničkog liječenja pacijenata, odnosno korisnika obiteljskih domova.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: bolnica, COVID-19, liječenje, obiteljski domovi, Udruga,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE