Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Udružili se Netanyahuovi protivnici, odlučni smijeniti ga na izborima

Dva glavna protivnika izraelskog premijera stvorili su savez kako bi pobijedili na parlamentarnim izborima. Mediji su ocijenili to kao dramatičan potez koji je stvorio prvu vjerodostojnu alternativu Netanyahuovoj vladavini koja traje desetljeće

Objavljeno 21.02.2019
Lucija Tokić

Dva glavna protivnika izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavili su u četvrtak da su stvorili savez kako bi pobijedili na parlamentarnim izborima 9. travnja.

Benny Gantz, bivši načelnik glavnog stožera i centrist Yair Lapid objavili su priopćenje u kojem kažu da su oformili zajedničku listu i i da će obnašati rotirajuću funkciju premijera u slučaju pobjede.

Gantz je nedavno osnovao Izraelsku stranku otpora, a Lapid je na čelu centrističke stranke Yesh Atid (Ima budućnosti)  koja trenutno ima 11 zastupnika u parlamentu. Njima se pridružio još jedan bivši načelnik glavnog stožera, Gaby Ashkenazy.

To je dramatičan potez koji je stvorio prvu vjerodostojnu alternativu Netanyahuovoj vladavini koja traje desetljeće, ocjenjuju mediji.

Gantz i Lapid koji su se sastali tijekom noći dogovorili su se o “rotaciji na mjestu premijera” na način da bi Gantz obnašao premijersku dužnost prve dvije i pol godine nove vlade a nakon toga bi je preuzeo Lapid.

Od osnutka Izraela 1948. ni jedna stranka nije osvojila premoćnu većinu u parlamentu tako da je postizborno stvaranje koalicija određivalo sastav vlada te tko će ih voditi.

Netanyahu (69) na vlasti je proteklo desetljeće, s Likudom na kormilu parlamentarnog bloka.

Nedavno objavljena ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da je Gantz glavni Netanyahuov protukandidat, a ovako ujedinjeni Gantz i Lapid možda bi mogli i pobijediti Likud.

Najnovija anketa od 18. veljače pokazuje da bi Gantzova stranka dobila 18 a Lapidova 12 mjesta, dok bi Likud dobio 30.

Zajedničkim snagama Gantz i Lapid dobili bi 32 mandata a Likud bi ostavili s jednim manje.

Izraelci glasaju na izborima za 120-člani parlament.

Regirajući na vijest o odruživanju dvaju stranaka, Likud je objavio da je “izbor jasan, ili ljevičarska vlada koju podržava blok arapskih stranaka, ili desničarska vlada predvođena Netanyahuom”.

(Hina)

foto: YouTube (screenshot)

Tagovi: Benjamin Netanyahu, izbori, izrael,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE