Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

Ukida se JMBG

JMBG je u Hrvatskoj uveden 1976. godine. Prilikom uvođenja se građanima dodjeljivao po mjestu stanovanja, a nakon toga je dodjeljivan po mjestu rođenja.

Objavljeno 19.04.2022
Marin Marić

MUP HR pustilo je na javno savjetovanje prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju. U prijedlogu Zakona stoje samo dva članka. U prvom se navodi kako danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje važiti Zakon o matičnom broju, a u drugom da ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama.

JMBG se neće brisati iz evidencija

“Ovom odredbom propisano je da danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o matičnom broju (“Narodne novine”, br. 9/92 i 66/02).

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

Naime, osobi koja je preminula prije 31. prosinca 2008.g. odnosno osobe koje su nestale/stradale tijekom Domovinskog rata ili članovi obitelji stradalnika iz Domovinskog rata koji su preminuli prije stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije i ne može biti određen i dodijeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja”, stoji u prijedlogu Zakona.

Nakon 46 godina odlazi u povijest

JMBG je u Hrvatskoj uveden 1976. godine. Prilikom uvođenja se građanima dodjeljivao po mjestu stanovanja, a nakon toga je dodjeljivan po mjestu rođenja. U MBG-u su kodirani datum rođenja, regija rođenja, redni broj i spol.

Od 2009. uveden je novi identifikacijski broj, tzv. osobni identifikacijski broj (OIB) koji mijenja JMBG, ali su u prijelaznom razdoblju oba broja bila u uporabi. Iako se danas isključivo koristi OIB, JMBG se i dalje izdaje i koristi za koordinaciju podataka među državnim registrima.

Tagovi: jmbg, oib, zakon,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE