Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Ukoliko smanjujete unos ugljikohidrata, pazite čime ih zamjenjujete!

Iako se do sada govorilo samo o štetnosti ugljikohidrata, istraživanja pokazuju kako ih se ne smije izbacivati iz prehrani, a ukoliko se smanjuju, nije ih dobro mijenjati sirevima i mesom...

Objavljeno 21.09.2018
Antonela Verković

Gotovo uvijek kada je riječ o zdravoj prehrani i dijeti, od ugljikohidrata se bježi ‘glavom bez obzira’. Upoznati smo s činjenicom kako su štetni i debljaju, pa ih režim brojnih dijeta zamjenjuje sirevima i mesom. Novo američko istraživanje pokazuje kako takva zamjena ugljikohidrata povećava rizik za prijevremenu smrt… Naime, ukoliko reducirate unos ugljikohidrata, radije povećajte unos povrća i orašastih plodova!

Činjenica je da prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata dovodi do bržeg gubitka težine i boljim rezultatima u pogledu faktora rizika za prijevremenu smrt poput šećerne bolesti, manje je poznato kakve su dugoročne posljedice izbacivanja ugljikohidrata ili koje bi namirnice ljudi trebali jesti kako bi bili zdraviji.

PROVEDENO ISTRAŽIVANJE

Za potrebe istraživanja znanstvenici su pratili više od 15.000 odraslih osoba u dobi od 45 do 65 godina tijekom 25 godina. Tijekom istraživanja preminulo ih je 6283.

Sudionici istraživanja kod kojih su ugljikohidrati činili 50 do 55 posto dnevnog kalorijskog unosa imali su manji rizik od smrti od bilo kojeg uzroka u odnosu na one koji su unosili mnogo manje ili mnogo više ugljikohidrata, zaključak je istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet Public Health.

Uz manji unos ugljikohidrata vrsta namirnica koje su ispitanici konzumirali umjesto ugljikohidrata određivala je vrlo različite ishode.

“Prehrana s malo ugljikohidrata u kojoj su oni zamijenjeni bjelančevinama i masnoćama životinjskog porijekla bila je povezana s većim rizikom mortaliteta dok je ishod bio suprotan kad se energija iz ugljikohidrata zamijenila bjelančevinama ili masnoćama biljnog porijekla”, kazala je voditeljica istraživanja dr. Sara Seidelmann s harvardskog medicinskog fakulteta u Bostonu.

“Ključna je poruka ovoga istraživanja da nije dovoljno usmjeriti se na smanjivanje unosa ugljikohidrata nego se treba usmjeriti i na vrstu hrane kojom se oni nadomještaju”, kazala je Seidelmann.

FOTO: Pixabay

Tagovi: meso, ugljikohidrati, zdrava prehrana, zdravlje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE